Film

Skribent

Alexander Kardelo

6 oktober 2023 | 10:30

Clint Eastwoods 23 år gamla rymdfilm får kritik - av en äkta astronaut

Ingen skulle väl anklaga "Space Cowboys" för att vara jordnära?
I filmen "Space Cowboys" från 2000 möter vi fyra gamla piloter, som en gång i tiden missade sin dröm om att bli astronauter. Men när Fran Corvin får chans att flyga upp i rymden för att fixa en trasig satellit insisterar han på att hans gamla (väldigt gamla) vänner ska med!
 
I Clint Eastwoods starka filmografi är detta rymdäventyr om gråhåriga astronauter kanske inte bland de mer omtalade filmerna. Realistiskt? Det kunde väl ingen påstå heller. Men det är en underhållande rymdtur, med flera bra skådisar i rollistan: Tommy Lee Jones, Donald Sutherland och James Garner, bara för att nämna några.
 
 

"Helt overkligt"

 
23 år efter premiären får "Space Cowboys" kritik av en äkta astronaut. 64-årige Chris Hadfield har gjort ett antal rymduppdrag åt NASA genom åren, och han köper inte vad han fått se. Speciellt sågar han scenerna där de blivande astronauterna tränas i en centrifug:
 
- G-kraften de utsätter sig för i det här klippet är helt overkligt. De hade blivit som geléklumpar på golvet. Hela centrifugen skulle ha fallit isär av att snurra så fort. Och av någon anledning lutar de båda till vänster när man ska sitta rakt upp.
 
Det krävs åratal av träning och stark disciplin för att bli astronaut, tillägger Hadfield för säkerhets skull.
 
- Vi är inte spänningssökare. Vi är inga adrenalinjunkies. Och vi är definitivt inga cowboys, säger han i Vanity Fairs video nedan.
 
| 6 oktober 2023 10:30 |