Skribent

MovieZine.se

8 oktober 2013 | 14:15

Claire Denis får pris på Stockholms Filmfestival

Lifetime Achievement Award till regissören bakom "White Material" och "Svinen".

Stockholms Filmfestival väljer i år att tilldela Stockholm Lifetime Achievement Award till franska filmregissören Claire Denis. Under ett exklusivt Face2Face-seminarium den 7 noveber kommer Denis att ta emot Bronshästen och möta publiken.

Efter 25 år i branschen är Claire Denis en av Frankrikes främsta regissörer. Hennes senaste film, hämnddramat "Svinen" ("Les salauds"), kommer att visas under festivalen som börjar 6 november.

Festivalens motivering lyder:

"Claire Denis vägrar att blunda för de kreativa och destruktiva krafter som finns inneboende i människans svagheter. En orädd upptäckare av det postkoloniala Afrika och det moderna samhällets mörka sidor som bjuder in publiken till ett blottlagt universum, vackert och rått på samma gång. Årets Lifetime Achievement Award går till en filmskapare som fortsätter att söka det andra vänder sig bort från, alltid orädd och med sällsynt öga för visuell poesi."

Priset, den 7 kilo tunga Bronshästen, har tidigare tilldelats storheter som Jean-Luc Godard, Quentin Tarantino, David Cronenberg, David Lynch och Oliver Stone.

| 8 oktober 2013 14:15 |