Film

Skribent

Alexander Dunerfors

31 mars 2014 | 21:01

"Cirkeln"-tjejerna får kritik på Facebook

Författarna: "Kom ihåg att det är riktiga människor ni diskuterar."

I fredags släpptes den första bilden från filmatiseringen av "Cirkeln". Förväntningarna på Levan Akins version av fantasyboken är höga, vilket märks inte minst på filmens Facebooksida. Fotot på de sex huvudrollerna har väckt en stor debatt bland de hängivna fansen - där flera tycker att de utvalda skådespelarna är för snygga för sina roller:

"...blir besviken över att Anna-Karin (...) har en smal, normativ kropp. Varför varför kan inga större tjejer få vara hjältinnor ens när det är klart å tydligt i boken att hon är stor?"

"Det är ju det som är så roligt med figurerna. Att alla får vara med. Varför inte casta en rasifierad tjej för Minoo? Linnea ser inte ut som varken goth eller emo heller. Alla ser typ likadana ut, random vita cisbrudar med långt hår och normkropp."

"Håller helt klart med om att Minoo är ett problem, hon ska inte se så nordisk ut."

"Linnéas goth försvann. en klen punkare var inte det hon var. det tunga sminket är också dött."

"Om jag förstod det rätt skulle Anna-Karin vara tjock och Minoo ha stora problem med sin acne, men filmindustrin skulle ju aldrig kunna tänka sig att ha en skådespelare som var finnig eller tjock, för det skulle (enligt vissa) vara obehagligt eller kanske till och med äckligt att se på. Fy på er RMV Film. Fy!"

"Alla har sin egen bild"

boken "Cirkelns" Facebooksida har författarna Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren svarat på kritiken.

- Alla har förstås sin egen bild av De utvalda. Kanske stämmer inte alla skådisar överens med det som just du har tänkt dig. Att ha åsikter om castingen är självklart okej, men kom ihåg att det är riktiga människor ni diskuterar. Man kan skriva att någon inte stämmer med ens bild utan att skriva "hon är för fet/för smal/för ful" osv. Det finns redan alldeles för mycket av den sortens bedömningar av unga kvinnors kroppar.

- Det framgår aldrig i boken hur karaktärerna ser ut (till exempel vilken storlek de har). Vi får veta hur de känner sig och hur de ser på varandra, men vi får aldrig någon "objektiv" sanning.

Författarna skriver också att de har haft fullständig insyn i castingen, och nekar till att filmbolaget RMV Film skulle följt några utseendenormer.

- Flera tusen duktiga tjejer provfilmade för de här rollerna, och castingen pågick i åtta månader. De här sex var de allra bästa. De har fångat De utvaldas själ, både som individer och som grupp, skriver Strandberg och Bergmark Elfgren i en kommentar.

Inspelningen av "Cirkeln" är nu igång och biopremiären blir den 18 februari 2015. Filmbolaget har ännu inte släppt namnen på skådespelarna som gestaltar bokens Linnéa, Vanessa, Anna-Karin, Rebecka, Minoo och Ida.

| 31 mars 2014 21:01 |