Film

Skribent

MovieZine

4 september 2019 | 14:30

CinemaQueer släpper årets program

Motstånd är temat på Sveriges största HBTQ-filmfestival, 24-29 september i Stockholm.
Sveriges största filmfestival för HBTQ-film är snart tillbaka för 9:e gången i ordningen. Temat för årets festival är Motstånd, och flera viktiga årsdagar kommer att uppmärksammas genom film och samtal - bland annat 50-årsdagen för Stonewall och Judy Garlands begravning.

1969 var året då en grupp HBTQ-aktivister med Marsha P. Johnson och Sylvia Rivera i täten gick samman mot polis och slog tillbaka mot det förtryck som så länge hade format deras vardag. Kravallerna som började på baren Stonewall blev början till dagens Pride-firanden världen över. Samma dag år 1969 begravs även skådespelerskan Judy Garland, som var en stor gayikon. Hon och aktivisterna från den legendariska sommaren firas på årets CinemaQueer.
 
Festivalen öppnas med Sverigepremiären av kortfilmen "Stonewall Forever" av Ro Haber och sing-a-long versionen av "Trollkarlen från Oz" från 1939.
 
 
Under festivalens 6 dagar visar CinemaQueer inte mindre än 79 filmer. I programmet märks bland annat två retrospektiv av Barbara Hammer och Marlon T. Riggs samt smygpremiär av Pedro Almodóvars senaste film "Smärta och ära".
 
Hela programmet hittas på www.cinemaqueer.se.
| 4 september 2019 14:30 |