Serie

Skribent

MovieZine

28 juli 2023 | 21:30

Cillian Murphy hade kunnat bli Oppenheimer för nio år sedan

Var Cillian Murphy född till att spela Robert Oppenheimer? Det verkar onekligen så. Redan för nio år sedan var han nämligen en kandidat till att spela “atombombens fader” i tv-serien “Manhattan”.
“Manhattan”, som producerades av WGN America, handlade liksom Nolans storfilm om Manhattanprojektet, fast med den fiktive forskaren Frank Winter (spelad av John Benjamin Hickey) i huvudrollen. Robert Oppenheimer dök upp som en biroll, och nu har seriens showrunner Sam Shaw avslöjat för Vanity Fair att Cillian Murphy var en av skådespelarna man tittade på för rollen. 
 
- Vi ville att Oppenheimer skulle ha både ett visst mått obestridlig karisma, en scennärvaro, men också att det skulle kännas som att han spelade ett annat instrument. Han behövde kännas främmande, eller annorlunda, på vissa sätt. Cillian Murphy var på den listan.
 
I slutändan var det dock den amerikanske skådespelaren Daniel London som knep rollen som “Manhattans” Oppenheimer, en roll han spelade under seriens två säsonger, varefter WGN America valde att lägga ner den.
 
 
Skojigt nog är Cillian Murphys eventuella inblandning inte det enda “Manhattan” och “Oppenheimer” har gemensamt. Bägge två har nämligen en svensk i birollslistan. I “Oppenheimer” får vi som bekant se Gustaf Skarsgård dyka upp som forskaren Hans Bethe, och i “Manhattan” har ingen mindre än Peter Stormare en återkommande roll.
 
Alexander Svensson
 
Såg du “Manhattan” när den sändes? Hade Cillian Murphy funkat som Oppenheimer redan då, eller var det lika bra att han gjorde rollen först nu?
| 28 juli 2023 21:30 |