Film

Skribent

Emma

3 november 2013 | 22:01

Christopher Lee berättar om sina skurkkollegor

Nu kommer "Necessary Evil", dokumentären om DC Comics superskurkar, i svenska handeln.

"Necessary Evil: Super-Villains of DC Comics" släpps på DVD den 6 november men finns redan nu på video on demand. Dokumentären skildrar, som titeln avslöjar, DC Comics universum genom dess superskurkar. Filmskapare, serietecknare och akademiker berättar om skurkarna och deras roller i serierna, och intervjuerna ackompanjeras av bilder från de tecknade serierna, filmerna och datorspelen. Över 70 år av skurkhistoria utforskas i dokumentären.

Den nu 91-åriga Christopher Lee, som har givit många skurkar ett ansikte på vita duken, gör berättarrösten till dokumentären:

- Det finns en grupp av karaktärer som ofta inte får den ära som de förtjänar - skurkarna. Vi ska vara rädda för dem, vi ska springa från dem, vi ska avsky dem. Men av någon anledning älskar vi att klä ut oss till dem, sade Christopher Lee när han presenterade filmen på årets Comic-Con i San Diego.

Men reaktionerna på dokumentären har hittills varit svala. Kritiken har varit att dess fokus är alldeles för smal, då den går in på detaljer som kan intressera inbitna fans snarare än att ge en mer generell överblick som kan locka den bredare massan.

"Filmen kör fast i detaljer och trivialiteter. Istället för en djupdykning i ursprunget och utvecklingen av karaktärer såsom Jokern och Lex Luthor - som skulle kunna vara informativt för de allmänna fansen men som riskerar att berätta saker som de inbitna redan vet - finns det en godtycklig kvalitet i konversationen, som hoppar fram och tillbaka mellan mer obskyra skurkar" skriver Variety.

| 3 november 2013 22:01 |