Skribent

Mats Karlsson

8 juni 2013 | 20:01

"Christoph Waltz betedde sig som en dryg skit"

Våra tidigare skribenter minns tillbaka på sin tid på MovieZine. Idag pratar vi med Daniel S. Ogalde om hans mest minnesvärda intervjuer.

När skrev du för MovieZine?

- Jag började min tid på MovieZine med en crappig samurajfilm som hette "Seven Swords" minns jag och det var nog 2006. Därefter så körde jag till 2010 och det blev några års paus tills nu då jag börjat skriva lite sporadiskt igen.

Du var en flitig intervjuare när du jobbade för oss. Vad är ditt bästa tips för att dra fram den bästa sidan hos personerna du ska intervjua?

- Research, research, research. Det är en gyllene regel som jag själv brutit mot med förödande resultat. Jag hade en kort tid ett motto att låta samtalet flyta på fritt, så där spontant som när man träffar en intressant person ute på en bar. Inga uppstaplade frågor, ingen bestämd agenda bara köra och se vad som hände. Det var nog det jag tänkte med min intervju med Quentin Tarantino som är min största fadäs i min filmkarriär. Jag hade liksom inte räknat med bristen på alkohol och att han suttit där i x antal timmar innan och svarat på massa frågor. Det blev inte så flytigt liksom.

- Å andra sidan så blev min intervju med Christoph Waltz riktigt bra, mest för att han betedde sig som en dryg skit. Men det blev en sporre för mig och det kändes nästan som att vi satt och duellerade. En intressant erfarenhet och så här i backspegeln ganska rolig, så det får jag tacka herr Waltz för. 

Vilka recensioner är du stoltast över?

- Oj, det är en svår fråga. Ärligt talat så minns jag inte alla filmer jag recenserat men det jag älskar med att recensera film är läsarnas reaktioner. Oavsett vad man tycker om en film, recensent eller texten i sig så har min avsikt alltid varit att få personen ifråga att tänka och tycka till. För mig finns det inget rätt eller fel, dåligt eller bra, inom film. Allt är subjektivt hur jobbigt "pk" det nu kan låta, och jag tror det är genom diskussioner som man verkligen kan uppskatta film för vad det är, en förenande kulturform. Med det sagt så är jag nog kanske inte stoltast men definitivt mest road och smått chockad ska tilläggas, av min recension av "Twilight". Jag har aldrig blivit anklagad för att vara en gubbe som inte förstår kärleken mellan vampyrer och människor förut. Att jag sedan är äckligt nöjd över slutklämmen "Twilight gör det vampyrer gör bäst - suger", gör ju saken lite extra underbart.

Vilka betyg önskar du att du kunde ändra på såhär i efterhand?

- Antagligen flera men inte någon specifikt. Generellt hade jag nog gärna varit snålare med mina betyg. Jag tror att jag som recensent genomgått en del perioder då jag känt att jag bitchat för mycket och då har det hänt att man släppt iväg en oförtjänt fyra eller femma. Mycket för att det tråkigaste betyget man kan ge är en trea, det säger liksom ingenting.

Ditt roligaste minne från MZ-tiden?

- Finns många. Förutom Twilight-perioden som jag nämnde tidigare så måste det nog vara när jag intervjuade gänget bakom "Äntligen midsommar" (på tal om oförtjänt betyg). Min stol stod precis vid en trappa och i princip räddade Lisa Werlinder mig genom att hugga tag i min jacka när stolen dundrade ned för trappstegen och jag nästan följde med. Lite lätt pinsamt. Eller varför inte när jag framför alla på en pressträff på Grand Hotel, utropar "Hej Martin" till Peter Haber. Ingen bra början på en intervju.

- Om vi nu ska ta något som inte får mig att framstå som en total idiot, så skulle det nog vara mitt möte med Ulf Malmros, en mer jordnära, ödmjuk och trevlig person får man leta efter. Kombinera honom med Kjell Bergqvist så har ni en duo jag lätt skulle vilja efterfesta med.

Blir det lika mycket film nu som när du jobbade på MovieZine?

- Tyvärr inte. Det är något som definitivt saknas i mitt liv eller åtminstone att få diskutera film. Jag försöker hålla mig ajour men har nog inte varit på bio de senaste två åren. Dock så blir det mycket skräckfilm hemma i soffan, när jag lagar mat eller städar. Film förgyller min vardag på det sättet.

Vilken är den bästa filmen du har sett senaste året?

- I och med att det är ganska långt kvar av det här året så är det väl lite omöjligt att säga men den film jag däremot blivit mest positivt överraskad av är nog animerade "Oblivion Island" som jag såg nyligen och ja, jag grät.

Vad gör du nuförtiden?

- Lite allt möjligt. Jobbar främst som PR-ansvarig på Berns men frilansar även som dokumentärare, volontärar med hemlösa på Convictus och försöker väl hitta rätt här i världen. Jag när ju fortfarande drömmen om att bli författare inom scifi och fantasy,  lite av min guilty-nerd-pleasure.

| 8 juni 2013 20:01 |