Film

Skribent

Alexander Kardelo

21 maj 2021 | 08:00

Casting-kritiken blev en väckarklocka för Marvel

"Hade vi kunnat göra det på annat sätt?" Kevin Feige ångrar att rollen som asiatisk herre gick till Tilda Swinton.
Var det ett misstag att ge rollen som The Ancient One i "Doctor Strange" till Tilda Swinton? Det tycker Marvel-chefen Kevin Feige, nu när några år har passerat.

Det kontroversiella rollvalet kom snabbt att anklagas för "whitewashing" inför filmens premiär år 2016, då karaktären i serietidningarna skildras som en äldre, asiatisk herre. För "Doctor Strange" ville man undvika klyschor och stereotyper, och regissören Scott Derrickson gjorde om rollen till en androgyn kvinna.

Feige berättar för Men's Health att kritiken blev en väckarklocka för honom och studion:

- Vi tyckte vi var så smarta och moderna. Vi skulle inte falla för klyschan med den vise, gamle, asiatiske mannen. Men det blev en väckarklocka som fick oss att säga: "Vänta lite, hade det kunnat göras på något annat sätt? Kan man välja en asiatisk skådespelare utan att göra det klyschigt?" Och svaret är förstås ja.
 
 
När MovieZine intervjuade Scott Derrickson hösten 2016 frågade vi just om kritikstormen kring hans castingval:

- Min första tanke var, hur slipper jag klyschan med att vår vita hjälte har en martial arts-kunnig, Fu Manchu-klädd mentor uppe på en kulle? Jag börjar med att göra honom till kvinna. Då tänkte jag att det borde vara en asiatisk kvinna, men det hade bara blivit en Dragon Lady. Jag bestämde mig för att hitta en skådespelerska som kan fånga karaktärens goda sidor och undvika stereotyperna.

- Men jag förstod att jag hade suddat ut en potentiell asiatisk roll, så vi bestämde oss för att ta med Wong och göra honom till en stor karaktär, berättade regissören för oss.
 
 
Benedict Cumberbatch återvänder i uppföljaren "Doctor Strange in the Multiverse of Madness" våren 2022. Det är inte klart om Tilda Swinton medverkar igen.
 
I höst introducerar Marvel sin första asiatiska superhjälte i filmen "Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings".
| 21 maj 2021 08:00 |