Serie

Skribent

MovieZine

4 december 2022 | 18:00

Skådisen Cara Delevingne om nya serien "Planet Sex"

"Jag visste inte att jag var så pryd". HBTQ-ikonen, skådisen och fotomodellen Cara Delevingne är aktuell med ”Planet Sex”. I den nya dokumentärserien åker hon runt och möter olika samhällens inställning till sex, kön och kvinnlig njutning – och deltar i onaniskola.
Den kommande dokumentärserien från Hulu och BBC var en av de mest hajpade som presenterades under tv-mässan Mipcom i Cannes.
 
I ”Planet Sex” åker Cara Delevingne, 30 år, världen över för att titta närmare på frågor som handlar om sex och gender. Som ett led i att förstå vad som skapar människors identitet besöker hon samhällen med annorlunda syn än vår egen på sex och möter olika forskare. Ämnen som tas upp är bland annat porr, monogami och skönhet. Serien produceras av hennes eget bolag Milkshake Productions tillsammans med jätten Fremantle. I serien får vi se Cara Delevingne gå på onaniskola, besöka ett porrbibliotek och ta ett blodprov mitt under en orgasm.
 
– Jag gick till onaniseminariet och tänkte att det skulle vara i ett klassrum, jag hade till och med anteckningsblock med mig och istället kom jag till ett rum med en rosa gymnastikmatta på golvet och sex personer som stod bredvid. En av dem sade ”Nu får du ta av dig underkläderna, här är glidmedlet”. Jag insåg inte att jag var så pryd, jag var lite ”Ursäkta, va? Nej absolut inte, det gör jag inte”. Men jag gjorde allt jag kände mig bekväm med att göra, säger Cara Delevingne till MovieZine.
 
Hon tvekade aldrig när de spelade in serien, berättar hon.
 
– Jag var mer ”ok vad ska vi göra idag?” Varje dag var annorlunda mot den förra. Jag är van vid att vara lite av en kameleont men det var nästan absurt.
 
 
Cara Delevingne har gjort roller i filmerna "Tulpanfeber" och "Paper Towns" och som modell har hon gått visningar för modehus som Oscar de la Renta och Chanel. Hon har kommit ut som icke-binär och varit öppen med sina relationer. Men det har också florerat rykten och oro från fans och vänner om hennes hälsa och hon har tidigare pratat om sin kamp mot depressioner. Under presskonferensen beskrev hon sig själv som ”nyfiken, barnslig och en lite galen person – på ett bra sätt”.
 
– Min resa hittills har varit lyckad och privilegierad och många har gått igenom betydligt tuffare upplevelser. När jag nu har den här plattformen att stå på, ville jag försöka nå människor på det mest autentiska sätt jag kunde.
 
Men vissa ämnen som hanteras i ”Planet Sex” tyckte Cara Delevingne var svårare än andra att närma sig.
 
– Pornografi skrämde mig mest. Den effekt som porr har på unga är fruktansvärd och att se hur porren har förändrats bara de senaste generationerna det är verkligen mycket, mycket mer än vad vi tror. Särskilt när det gäller min generation, säger hon och tillägger att hon önskar att det hade funnits en liknande serie när hon växte upp:
 
– Det känns som att jag behövde göra det här. Kanske inte nödvändigtvis framför kameran, det var mer något jag gjorde för andra, men för min egen skull. Det kändes som att jag mognade och växte. Jag valde att ta ett steg tillbaka från kärlek och relationer precis innan jag spelade in den och det fick mig att inser hur mycket jag behöver fixa saker i mitt eget liv.
 
 
Serien har redan sålts till 92 marknader världen över, redan innan premiären 29 november på amerikanska Hulu. Den 5 december släpps den på Viaplay i Sverige.
 
– Flera av frågorna vi tar upp som sexuell läggning och kvinnlig njutning verkar som om de är särskilt riktade mot en kvinnlig publik men det är de inte. De är lika mycket för en manlig publik, jag tror män behöver få veta lika mycket om det som vi. Att månlandningen ägde rum innan vi lyckades lista ut var klitoris satt är galet, säger Cara Delevingne.
 
Ninna Bengtsson
| 4 december 2022 18:00 |