Film

Skribent

Jonna Vanhatalo

13 april 2023 | 21:20

Wes Anderson tävlar om Guldpalmen i Cannes

Årets tävlingsbidrag har avslöjats. Wes Anderson, Todd Haynes och Aki Kaurismäki tävlar om Guldpalmen i Cannes i maj,
Det är snart dags för den 76:e upplagan av filmfestivalen i Cannes. Svenska filmer lyser med sin frånvaro i år, men förra årets Guldpalmsvinnare Ruben Östlund är tillbaka. Han ska som ordförande för juryn, utse festivalens vinnare ur den 19 titlar tunga lineupen.
 
Av dessa 19 tävlingsbidrag är fem regisserade av kvinnor. Och vi kommer bland annat få se alster av Cannes-veteranerna Jessica Hausner och Alice Rohrwacher, samt av den intressanta nykomlingen Ramata-Toulaye Sy.
 
Bland de tävlande filmerna återfinns även Todd Haynes ”May December”, i vilken Natalie Portman och Julianne Moore spelar huvudrollerna, Wes Andersons stjärnspäckade ”Asteroid City”, Jonathan Glazers ”The Zone of Interest” och sist men absolut inte minst; Finlands stolthet Aki Kaurismäki och hans ”Fallen Leaves”.

Vi får också äran att återbekanta oss med tidigare Guldpalmsvinnare som Nuri Bilge Ceylan, Nanni Moretti, Ken Loach, Wim Wenders och Hirokazu Kore-eda. Wenders är dubbelaktuell och har även en film med i Special Screenings.
 
Mer än 50 filmer totalt kommer att premiärvisas under festivalens 12 hektiska dagar. Flera av de mest upphaussade verken kommer att visas utanför tävlingen. Till exempel så inleds festivalen med Maiwënns "Jeanne du Barry", ett perioddrama om en fattig kvinna, som blir kung Ludvig XV av Frankrikes älskarinna. I filmen ses Johnny Depp i sin första stora roll sedan hans medverkan i det verkliga rättegångsdramat mot sin ex-fru Amber Heard.
 
I repertoaren utanför tävlingen finns även Martin Scorseses senaste epos ”Killers of the Flower Moon” med Leonardo DiCaprio och Robert De Niro i huvudrollerna, samt James Mangolds efterlängtade ”Indiana Jones and the Dial of Destiny”, med såklart Harrison Ford i högform.
 
Pedro Almodóvar kommer till rivieran med sin kortfilm ”Strange Way of Life”, i vilken vi får se Ethan Hawke och Pedro Pascal ta täten.
 
Oscarsvinnaren Steve McQueen återvänder till Cannes med dokumentärfilmen, ”Occupied City”. Ljuset i filmen riktas på Amsterdam, och vi får se staden när den var ockuperad av nazisterna under andra världskriget.
 
En annan omtalad titel, som kommer ta plats på röda mattan är HBO-serien ”The Idol”, av ”Euphoria”-skaparen Sam Levinson. I rollistan finns Lily-Rose Depp och den kanadensiska popstjärnan The Weeknd, som också varit med och skapat serien.
 
I TÄVLAN 
”Club Zero”, Jessica Hausner
”The Zone of Interest”, Jonathan Glazer
”Fallen Leaves”, Aki Kaurismaki
”Four Daughters”, Kaouther Ben Hania
”Asteroid City”, Wes Anderson
”Anatomie d’Une Chute”, Justine Triet
”Monster”, Hiokazu Kore-eda
”Il Sol dell’Avvenire”, Nanni Moretti
”La Chimera”, Alice Rohrwacher
”L’Eté Dernier”, Catherine Breillat
”La Passion De Dodin Bouffant”, Tran Anh Hung
”About Dry Grasses”, Nuri Bilge Ceylan
”May December”, Todd Haynes
”Rapito”, Marco Bellocchio
”Firebrand”, Karim Ainouz
”The Old Oak”, Ken Loach
”Banel et Adama”, Ramata-Toulaye Sy
”Perfect Days”, Wim Wenders
”Jeunesse”, Wang Bing
 
UTANFÖR TÄVLAN 
”Killers of the Flower Moon”, Martin Scorsese
”Jeanne du Barry”, Maïwenn
”The Idol”, Sam Levinson
”Cobweb”, Kim Jee-woon
”Indiana Jones and the Dial of Destiny”, James Mangold
 
SPECIELLA VISNINGAR
”Anselm”, Wim Wenders
”Occupied City”, Steve McQueen
”Man in Black”, Wang Bing
| 13 april 2023 21:20 |