Film

Skribent

Daniel Feldt

17 maj 2010 | 18:34

Cannes på 60 sekunder: Dag 5

Här är allt du behöver veta om vad som hände under filmfestivalens femte dag.

Många säger att smaken är som baken, speciellt när det kommer till film. MovieZines utsända såg i helgen Mike Leighs "Another Year" som är med och tävlar om en guldpalm. "Urusel" tyckte Daniel S Ogalde. När samme man intervjuar Roger Wilson från P1:s Kino om "Another Year" så blev svaret att han tyckte den var riktigt bra. Som sagt, smaken är som baken. "Another Year" har fått blandad kritik, att den är välskriven och välagerad men långtråkig, och bör inte vara en av kanditaterna till guldpalmen. Men så är det ju det där med smaken igen...

Under intervjuer med pressen så har Shia LeBeouf nu uttalat sig om "Indiana Jones och Kristalldödskallens rike" och ursäktat sig för filmen i helhet. Han och Harrison Ford hade långa diskussioner om det, båda var missnöjda med resultatet. Skönt att höra - för det är nog många som är det!

Under söndagen visades den danska dokumentären "Armadillo" som rivit upp en het debatt i hemlandet. "Armadillo" följer en grupp danska soldater i Afghanistan på extremt nära håll. Filmaren Janus Metz är på plats när det smäller och det är ingen vacker bild som målas upp om den danska armén i fältet. Rasism, porrfilm, råheter och nonchalans. Den danska tidningen Politikkens kritiker ger filmen full pott och nu ska det danska försvaret utreda vissa händelser i filmen.

Dave Karger på Entertainment Weeklys Oscar Watch målar upp Alejandro Gonzales Inarritus "Biutiful" som en oscarskandidat. I synnerhet Javier Bardem för bästa manliga huvudroll så han dominerar i filmen.

Michael Douglas har uttalat sig om namnunderskriften för att fria regissören Roman Polanski. I fransk radio sade han att det vore orättvist att skriva på en namnunderskrift för någon som faktiskt brytit mot lagen.

Dagens citat: "I think one has to be a great dreamer to continue to make films in States that don't finance local productions and where cinemas are closing" - Mahamet Saleh Haroun. Regissör till "A Screaming Man" som tävlar om en guldpalm.

| 17 maj 2010 18:34 |