Skribent

Daniel Feldt

14 maj 2010 | 16:33

Cannes på 60 sekunder: Dag 2

Här är allt du behöver veta om vad som hände under filmfestivalens andra dag.

Under en promenad genom "the film market", där distributioner för filmer köps och säljs, så skyltade Millennium Films/Nu Image för "Rambo 5". Trots att Stallone själv sagt för ett tag sedan att den till 99% säkerhet inte blir av.

Bettingfirmorna har så klart räknat ut oddsen på vem som kommer att vinna guldpalmen. Enligt onlinesajten Paddy Power så kommer Ken Loach att vinna guldpalmen med "Route Irish" (Odds: 3/1) tätt följd av "Biutiful" av Alejandro Gonzales Inarritu (Odds: 4/1) och Mike Leighs "Another Year" (Odds 5/1).

Flertalet filmskapare har gått ihop och skrivit under en petition för att få den anklagade regissören Roman Polanski släppt. Några av dem som skrivit under detta är Jean-Luc Godard, Agnes Varda, Bertrand Tavernier, Olivier Assayas och Cristi Puiu.

Regissörerna kräver att schweiziska myndigheter hjälper Polanski i hans fall och att USAs krav på utlämning är baserad på en lögn.

Regissören Manoel De Oliveira

Gårdagen bjöd också på en ceremoni då sektionen "Un Certain Regard" öppnades. Den 101-åriga regissören Manoel de Oliveira, som vi nämnde i gårdagens text, fick stående ovationer under presentationen, något som han försökte avbryta genom att vifta med sin käpp.

Sabina Guzzanti

Årets rabalder står två filmer för. Italien är sura för att filmen "Draquila" visades under gårdagen. "Draquila" är en dokumentär av Sabina Guzzanti som bland annat anklagar den italienska premiärministern Silvio Berlusconi för att dra politisk nytta av den jordbävning som drabbade den lilla staden L'Aquila. Trots den italienska regeringens protester visades filmen under gårdagen.

Det andra rabaldret står den algeriskfödde filmmakaren Rachid Boucharebs film "Outside of the law" för då den visar upp en inte alltför smickrande syn på den franska koloniseringen av Algeriet. Ett rabalder som blev så högljutt att regissören skrivit ett öppet brev där han förklarar att filmen är fiktiv och att han hoppas att filmen kan ses i en anda av ömsesidig respekt och lugn.

Dagens citat: "I wanted to create disorder, disobedience and politics without for all that delivering a specific message." - Mathieu Amalric

Gail Garcia Bernal, jurymedlem i Un Certain Regard.

Mathieu Amalric får en smällkyss från en av de medverkande i hans film "Tournee" ("On Tour).

| 14 maj 2010 16:33 |