Film

Skribent

Daniel Feldt

13 maj 2010 | 17:18

Cannes på 60 sekunder: Dag 1

Här är allt du behöver veta om vad som hände under filmfestivalens första dag.

Då var det igång. Ca 10 000 medlemmar från filmindustrin, 4000 journalister och lika många filmälskare beräknas komma till årets festival.

Öppningsfilmen för festivalen var "Robin Hood" från den brittiske regissören Ridley Scott. MovieZine har sett filmen och vårt betyg hamnar där majoriteten av kritikerna väljer att placera den. Ett ganska svalt mottagande för filmen. "It's no Gladiator".

Under presskonferensen höll Russell Crowe och Cate Blanchett hov; regissören Scott var tyvärr hindrad från att närvara vid festivalen p g a en knäoperation. Under presskonferensen passade Crowe på att hylla sin svenska medspelare, Max Von Sydow.

- Det var fantastiskt att arbeta med Max, sa Crowe. För länge sedan jobbade jag i Adelaide där de höll på med en film som hette "Father" med Max i huvudrollen. Sedan dess har jag av någon konstig anledning alltid känt något extra för honom på grund av att jag fick tillfälle att se honom arbeta på nära håll. Det är också en person som jag alltid haft som referens när det gäller skådespeleri och det var en stor ära både att jobba och få lära känna honom.

Öppningsfilmen ska så klart ha ett stort party. Den röda mattan rullades ut, liveband spelade Donna Summer (?!), champagnen flödade och gatuartister i medeltidskostymer jonglerade med eldkäglor. Allt detta medan Russell Crowe mös och gullade med sin fru i ett hörn i festivaltältet.

Manoel de OliveiraDen 72-årige Ridley Scott kunde alltså inte komma till festivalen då han vilar upp sig efter en operation. Någon som dock är på plats är den 101-åriga regissören Manoel de Oliveira som visar sin nya film i "Un certain regarde"-sektionen. Manoel de Oliviera gjorde sin första film för 80 år sedan. Enligt Todd McCarthy så ser han inte ut att vara en dag över 87 år gammal.

MovieZine såg även den första filmen i tävlingssektionen, "On tour", från skådespelaren, men nu regissör, Mathieu Amalric. Recension kommer inom kort.

Kändisspotting under gårdagen var Cate Blanchett, Russell Crowe, Benicio Del Toro, Tim Burton och Kate Beckinsale. Bildbevis finnes på Festivalbloggen.

Dagens citat: "Tim Burton to me is the Salvador Dali of filmmaking!" - Shekhar Kapur

| 13 maj 2010 17:18 |