Film

Skribent

MovieZine

3 juni 2020 | 19:00

Cannes-festivalen avslöjar 2020 års program

Tre svenska samproduktioner skulle ha visats på Cannes Film Festival under våren.
Filmfestivalen i Cannes blev inställd på grund av COVID-19. Men det hindrar inte festivalens arrangörer från att hylla de regissörer och filmer som har blivit uttagna.

Under en presskonferens ikväll presenterades de 56 långfilmer som var klara för programmet. Även om de inte visades för publik och kritiker som det var tänkt i maj, kommer de att ta emot Cannes-festivalens officiella märke, och skryträttigheter. Flera av dem kommer bli inbjudna för att visas på andra festivaler, som Toronto, Telluride och Sundance.

Pixar-filmen "Själen", Wes Andersons stjärnspäckade komedi "The French Dispatch" och Steve McQueens nya film "Mangrove" fanns med i utbudet. Även "Train to Busan"-uppföljaren "Peninsula" och Studio Ghiblis "Aya and the Witch" presenterades.
 
 
Dessutom tre svenskproducerade filmer som Film i Väst såg fram emot att visa upp. Thomas Vinterbergs film "Druk", Ninja Thybergs "Pleasure" (tidigare "Jessica") och Magnus von Horns "Sweat" har alla blivit uttagna, enligt ett pressmeddelande.

I år fick Cannes-festivalen ta emot 2067 filmer, vilket är rekord. Bland deras utvalda 56 titlar är 15 debutfilmer, och 16 är regisserade av kvinnor.
| 3 juni 2020 19:00 |