Film

Skribent

MovieZine

23 maj 2024 | 08:35

Cannes 2024: Film om sexarbetare är toppkandidat till Guldpalmen

Cannes filmfestival närmar sig sitt slut och på lördag ska Greta Gerwig tillsammans med de andra jurymedlemmarna utnämna vinnarna.
Om man ser till årets tävlingsfilmer så verkar de flesta kritikerna vara eniga om att det har varit ett svagt år. Under varje festival sammanställer tidningen Screen International en betygstabell där de största tidningarna i världen betygsätter tävlingsfilmerna med 1-4 stjärnor. Sen publiceras det tillsammans med ett snittbetyg. I år har siffrorna varit extremt låga i jämförelse med tidigare år.
 
Låt oss kika lite närmre på de tre filmer som har fått högst betyg hittills.
 
Sean Bakers film ”Anora”, om en sexarbetare i New York, seglade upp i toppen efter gårdagens fina premiär med 3,3 i snittbetyg. Journalister har verkligen hyllats hans senaste film. Mikey Madison ("Better Things", "Once Upon A Time In Hollywood", "Scream 6") spelar huvudrollen och har verkligen golvat publiken.
 

"En av de bästa filmerna i år"

 
”Mikey Madison ger oss en ”star is born” prestation och är en given utmanare till bästa skådespelerska” skriver en kritiker på Twitter/X. Någon annan tillägger: ”Mikey Madison borde ha blivit den största skådespelerskan på jorden för 5 år sedan, men nu bara MÅSTE hon bli det efter den här.”
 
Någon beskriver filmen som en r-rated ”Pretty Woman” första timmen som sedan växlar upp och blir som ”Uncut Gems” på redbull. Han fortsätter sedan med hylla regissören.
 
”Baker fyller filmen med intressanta karaktärer, fantastiskt skådespeleri, otroligt kamera arbete och regi. Anora är en av de bästa filmerna jag sett i år och jag längtar redan efter att se om den.”
 
 
Filmen bjuder på väldigt mycket skratt, men den lyckas även beröra många på djupet:
 
”Som cineast älskar vi film, men vi får sällan uppleva en film som lämnar oss så tagna emotionellt på en djup nivå. Det här är en sån film. Både gripande och kaotisk, den får du bara inte missa.”
 
Sean Baker har varit i Cannes tidigare med både ”The Florida Project” (2017) och senaste ”Red Rocket” (2021) men aldrig vunnit något pris. Det kanske äntligen är dags?
 

Skräckfilm eller dokumentär?

 
På andraplatsen med ett snittbetyg på 2,7 hittar vi den feministiska body horror-filmen ”The Substance” med Demi Moore i huvudrollen. Som vi skrivit tidigare var denna en riktig vattendelare, där vissa valde att lämna biosalongen medan andra älskade den och kallade den för ”äcklig och briljant”.
 
Kinesiska ”Caught by the Tides” hamnar på en tredjeplats med 2,6 i snitt. Den skildrar en kvinnas ensamhet och längtan efter ett uppbrott med sin man. Filmen blandar dokumentär och fiktion, med material från Jia Zhangkes tidigare filmer.
 
Om någon av dessa tre blir en av vinnarna på lördag återstår att se. Personligen hoppas jag på ”Anora” som jag fullkomligt älskade.
 
Erik Dalström
 
| 23 maj 2024 08:35 |