cannes 2023

Skribent

Jonna Vanhatalo

18 maj 2023 | 21:40

Cannes 2023: Årets bossman Ruben Östlund har receptet på en vinnarfilm

Ruben Östlund är svenska Cannes-veteranen med två Guldpalmsvinster på cv:t. I år är han också på festivalen, men i en annan roll, nämligen som juryordförande.
Tillsammans med de andra jurymedlemmarna, som till exempel Brie Larson, Julia Ducournau och Paul Dano ska han utse vinnarna ur den 21 filmer långa lineupen. Ett hårt och svårt jobb, men någon måste göra det.
 
På svenska filminstitutets presskonferens idag torsdag berättade Ruben om arbetet som precis börjat, och hur kul det är att prata med folk som kommer fram och vill kommentera hans filmer men också om de som är med och tävlar. Han sa också att det skulle bli extra spännande att i år se filmer, skrivna och skapade efter pandemin. Hur har filmspråket och historierna förändrats efter ett par år av distansering, karantän och världsomfattande rädsla. 
 
Han avslöjade också ett knep, att inte skriva autografer varje gång någon frågar. Gör man det blir det glesare med tiden och mot slutet vill ingen ha någon. 
 
- Om man säger nej ibland, så hålls intresset uppe lite längre och då verkar man coolare, haha.
 
 
MovieZine fick ett litet snack med mästerregissören tillika årets bossman, efter en galavisning och vi frågade vad receptet på en vinnarfilm är. Ruben gnuggade sig hemlighetsfullt i skägget och sa att det är för tidigt att säga något, men lade sedan till:
 
- Jag vill ju att filmer ska provocera och sätta igång diskussioner! 
 
På frågan om vad han har för förväntningar inför festivalen, sa han:
 
- Det ska bli jättekul! Roligt att se 21 filmer tillsammans med (jury)gruppen, att sitta och prata. Man kommer ju väldigt nära varandra när man är i en jury. För när folk berättar vad de gillar för filmer, så lär man verkligen känna dem.
| 18 maj 2023 21:40 |