CANNES 2018

Skribent

Alexander Kardelo

14 maj 2018 | 21:00

Genrefilm från Skåne presenterades i Cannes

André Hedetoft är på Cannes Film Festival för att presentera sitt kommande projekt ”Ever Girls”.
MovieZine har tidigare skrivit om André Hedetofts ”Finns här några snälla barn”, en julskräckis där vi följer en grupp barn vars föräldrar blivit zombies. Efter månader av casting och workshops har filmen genomgått en förändring och hittat sin nuvarande form. Fyra unga tjejer har fått huvudrollerna och därmed föll även den engelska titeln på plats: ”Ever Girls”.

- Den svenska titeln är inte spikad än, men den engelska är klar, bekräftar regissören André Hedetoft när vi möts på filmfestivalen i Cannes.
 
 
- Filmen har utvecklats, men kärnan är densamma: det är julafton, de vuxna insjuknar i vad man tror är influensan. Vi möter fyra tjejer som försöker få ihop julen i sista sekunden. Det visar sig vara ett mer aggressivt virus, nästan rabies, som gör de vuxna helt okontaktbara och våldsamma, som zombies. De fyra tjejerna försöker navigera runt i en värld där alla vuxna smittats, men där barnen klarat sig av oklar anledning. På vägens gång kanske de räddar världen.

Hedetoft lockades av utmaningen att berätta ur fyra tjejers unika perspektiv. Inspirationen kommer från hur hans egna berättande har förändrats sedan han blev pappa till tre döttrar.

- Det enda jag gör är att skriva berättelser som jag vill att mina döttrar ska uppleva i framtiden. Istället för att läsa godnattsagor gör jag film åt dem.
 
Large fcd5e90ffadd723c79a933aa9a1a2dba evergirls 8
 
Efter en stor castingprocess hemma i Skåne, men också runt om i Sverige, hittade man en grupp barn och ungdomar som tillsammans fick skapa de olika karaktärerna och deras ”superstyrkor”. Här hittades också de fyra huvudrollerna: Meja Björkefall (12) från "Krig", Nike Ringqvist (11) från "Trädgårdsgatan", Tay Kampén (15) från "Kolsvart" och långfilmsdebuterande Ebba Backlund Hammar (16).

- Det har varit en enormt lång förproduktion där vi har hittat kärnan i storyn: att man kan jobba med en svaghet som blir till en styrka, en slags superkraft. Det är ett otroligt starkt tema som många kan relatera till.

Vad gör du på plats i Cannes?

- Som det är nu pratar vi även om andra projekt efter ”Ever Girls”. Det finns möjlighet för ett större universum, ett slags Ever-verse. Det finns intresse för en tv-serie som inte nödvändigtvis följer de fyra karaktärerna, men kanske utspelar sig innan eller efter filmen. Jag är här för möten, men mer kan jag inte säga just nu.
 
 
André Hedetoft berättar dessutom om tv-serien "Space Pirates", som handlar om tre tjejer som på femtonårsdagen upptäcker att de är döttrar till legendariska pirater. I deras DNA håller en bit var av lösningen som kan leda befolkningen av en länge utdöd jord hela vägen hem.

- En helt unik mix av sci-fi och fantasy, som ger de välkända myterna och legenderna om piraterna på de sju haven nytt liv i rymden.
 
"Ever Girls" kommer att spelas in senare under året.
| 14 maj 2018 21:00 |