Film

Skribent

Alexander Kardelo

17 juli 2022 | 13:00

Bröderna Russo: "Biografen som en helig plats - det är skitsnack"

"Avengers"-regissörernas snordyra nya film släpps direkt på Netflix.
Med en prislapp på 200 miljoner dollar och stjärnor som Ryan Gosling och Chris Evans kunde actionthrillern "The Gray Man" blivit en av sommarens stora biofilmer. Nu råkar den vara producerad av Netflix och släpps direkt på deras streamingtjänst, över hela världen, fredagen 22 juli.
 
Det är ingenting som regibröderna Joe och Anthony Russo ("Avengers: Endgame") ser som ett problem. I en ny intervju tar de ställning för Netflix-modellen och ger sin åsikt i frågan om huruvida biofilm är "finare" än att skapa innehåll för en streamingjätte.
 
- Vi befinner oss i en kris just nu där alla krigar med alla. Det är trist att se för oss som växt upp med att älska film. Och en annan sak att minnas är att det är en elitistisk föreställning att kunna gå på bio. Det är jävligt dyrt. Så man har skapat en idé - som vi håller fast vid - att biografen är en helig plats, men det är skitsnack. Och det släpper inte in alla under samma tak.
 
Till vänster: Anthony. Till höger: Joe. 
 
Joe Russo förklarar vidare varför digital distribution är värdefullt. Folk kan dela sina konton med andra och få tillgång till många fler berättelser för en billigare peng. Men han tycker att kulturbråket där bio ställs mot streaming är "fucking bananas".
 
Bröderna medger att de spelade in "The Gray Man" som en stor biofilm - och fick chansen att visa den på amerikanska biodukar i en vecka inför Netflix-släppet - men de bryr sig inte om att den nu kommer ut på streaming:
 
- Men alla skulle nog bli glada om Netflix hade 45-dagar biofönster och sedan släppte filmerna på sin enorma plattform. Alla vinner på det. Jag tror vi är på väg mot det, säger Joe Russo.
 
Ryan Gosling på galapremiären av "The Gray Man". Foto: Netflix
 
I den långa och läsvärda intervjun med Hollywood Reporter kommenterar de också på hur filmvärlden förändras och hur "auteurer" som Martin Scorsese och Francis Ford Coppola (notoriska Marvel-motståndare) snart tillhör det förflutna.
 
- Vi älskar allt med klassisk film, men vi har aldrig hållit den som dyrbar, berättar Anthony Russo. Hur kommer man bort från de gamla modellerna? Hur når man ny publik som inte engagerat sig förut? Det är det mest intressanta för oss,
 
Bio eller inte - själva filmen verkar inte vara mycket att hänga i granen. MovieZines recensent kallar "The Gray Man" för "en ytlig actionuppvisning" inför streamingpremiären den 22 juli. 
| 17 juli 2022 13:00 |