Skribent

Alexander Dunerfors

24 juli 2014 | 14:00

Brittiska fildelare ska upplysas, inte straffas

Storbritannien försöker sig på en ny metod i kampen mot illegal fildelning. Istället för att straffa folk hoppas man upplysa dem.
Idag kan den som laddar ner film, musik eller spel från nätet få böta eller få sitt internet avstängt. Från nästa år väljer engelska internetleverantörer att samarbeta med regeringen för en annan taktik. Den som misstänks för fildelning får hem upp till fyra varningsbrev om året, som bland annat upplyser om att det finns lagliga alternativ. 

Det blir däremot inga påföljder för den som struntar i breven, skriver brittiska medier..

Geoff Taylor från BPI (The British Recorded Music Industry) säger till VPNcreative.net:

- Det handlar om att övertala dem som kan övertalas, så som föräldrar som inte vet vad deras nät används till (…) vi vill inte stänga ute någon från internet, men förändra attityder och väcka medvetenhet så att folk kan göra rätt val.

Englands näringsminister Vince Cable citeras:

- Storbritannien är oändligt kreativt - från rekordsäljande musiker till framgångsrika filmer, som inspirerar folk över hela världen. Men alltför ofta behandlas deras verk utan respekt av de som inte följer reglerna. Vi ska se till att folk förstår och respekterar andras rättigheter, och det sker genom undervisning.

Sajten TorrentFreak slår dock bort de felaktiga rubrikerna som sagt att illegal fildelning därmed är avkriminaliserat i England. De understryker att  fortfarande finns filmbolag och spelföretag som inte kommer dra sig för att dra fildelare inför rätta. 
| 24 juli 2014 14:00 |