Film

Skribent

Alexander Dunerfors

19 april 2012 | 20:01

Britt Ekland: "Jag var rädd för regissören"

Flera svenska skönheter har dykt upp vid James Bonds sida genom agentens 50-åriga historia på bioduken. Bland de första var Britt Ekland, som vi minns som lättklädd agent i "Mannen med den gyllene pistolen".

För den svenska fansajten From Sweden with Love berättar hon om hur hon knep rollen, skräcken inför Guy Hamilton och varför Skandinavien alltid lockat 007...

- Jag hade sett "Dr. No" med Ursula Andress, och den gjorde ett sånt intryck på mig. Jag ville verkligen vara med i en Bondfilm, så när jag läste att de skulle börja filma "Mannen med den gyllene pistolen" klädde jag upp mig för rollen som en sekreterare. Håret sattes upp i en knut och jag tog på mig högklackat. Väldigt politiskt inkorrekt idag, men det var ju 60- och 70-talet, berättar Ekland.

- Jag träffade Cubby Broccoli på hans kontor och sa att jag ville ha rollen. Han sa att de egentligen bara använder sig av titlarna från Bond-böckerna, manuset kan se annorlunda ut. Men så kom Roger Moore förbi och vi blev introducerade. Jag flög till USA för att spela in en annan film, och när jag flög tillbaka till London sex veckor senare läste jag förfasad att Maud Adams hade fått en roll i filmen. Min agent sa att Cubby ville träffa mig omedelbart. För att be om ursäkt, tänkte jag naivt. Men nej, han gav mig manuset till "Mannen med den gyllene pistolen" och sa: Du spelar Mary Goodnight. Han berättade att Maud Adams fått rollen som skurken Christopher Lees flickvän. Det var så jag fick rollen. Då lärde jag mig, att om du verkligen vill ha ut något av livet, se till att det blir av!

Hur var det att ha Roger Moore som motspelare?

- Roger Moore var en av de mest fantastiska männen på jorden. Förutom det har han mycket humor, och är inte så självupptagen som många andra stora stjärnor. Han var väldigt jordnära och hängde med oss alla.

Vad tänkte du om regissören Guy Hamilton?

- Just då var jag väldigt rädd för Guy Hamilton, då han var en väldigt precis och krävande regissör. Men när vi träffats sedan dess och pratat om Bondfilmen, är han väldigt trevlig och verkligen inte någon jag hade behövt vara rädd för.

Vad minns du av att jobba ihop med Maud Adams och Christopher Lee?

- Jag hade så kul under inspelningen. Maud och jag blev bästa vänner, och vi är fortfarande väldigt nära, efter alla dessa år. Christopher Lee träffar jag desto mer sällan, men vi ses ibland på välgörenhetstillställningar och annat.

Vilken är din favoritscen i filmen?

- Troligen den där jag blir inlåst i bakluckan på en bil. Det är åtminstone scenen som min yngste son skrattar mest åt.

Vad är det med just svenska kvinnor som attraherat Bondproducenter genom åren?

- Svenska kvinnor är generellt sett väldigt vackra och gör sig bra på bild. De är också bra skådespelare, och arbetar väldigt disciplinerat.

Intervjun gjordes år 2008 av Anders Frejdh för Roger Moores officiella sajt. Läs hela intervjun här.

| 19 april 2012 20:01 |