Film

Skribent

Alexander Kardelo

29 mars 2020 | 10:00

Brian de Palma dissar uppföljare och moderna blockbusters

"Hollywood är korrupt" - regissören berättar varför han nobbade "Mission: Impossible II" i en ny intervju.
Minns ni hösten 2019 när Martin Scorsese, Francis Ford Coppola och fler regiveteraner gaddade ihop sig mot Marvel och populära blockbusters?

Varför har ingen frågat Brian de Palma om hans åsikt, tänkte du kanske?

Isåfall är det din turdag. Regissören bakom klassiker som "Carrie" (1976), "Scarface" (1983) och "De omutbara" (1990) har också ett och annat att säga om dagens storfilmer och klimatet i filmvärlden.

I en intervju med AP börjar han med att berätta att han nobbade Tom Cruises förslag på en uppföljare till "Mission: Impossible" från 1996:

- De gör historierna allt längre och längre av ekonomiska skäl. Efter att vi gjort "Mission: Impossible" bad Tom mig att börja på nästa. Jag sa, "skämtar du? En sån här räcker. Varför skulle man vilja göra fler?"
 
- Anledningen att göra fler är självklart pengar. Jag regisserade aldrig film för att tjäna pengar, vilket är det stora problemet med Hollywood. Hollywood är korrupt, säger de Palma.
 
Uppdrag: accepterat. Brian de Palma och Tom Cruise på inspelningen år 1996.
 
Samtidigt kastar han en känga mot dagens mest populära filmer. Brian de Palma säger besviket att de "alla ser likadana ut".

- Jag blir galen på hur de ser ut. De filmas digitalt så de är hemskt ljussatta. Jag tror på skönheten i filmen. Jag såg "Borta med vinden" häromdagen och slogs av hur vacker hela filmen är. Men kolla på vad som streamas nu, allt är skräp. Visuellt berättande har åkt ut genom fönstret.
 
Jepp, debatten om filmkonst vs kommersiell film kommer antagligen att fortsätta så länge vi alla lever. Under tiden testar Brian de Palma på en ny karriär, och debuterade nyss som deckarförfattare med "Are Snakes Necessary?".
 
Regissörens inställning till uppföljare har dock inte stoppat Tompa från att återvända till superagenten Ethan Hunt i många fler "Mission: Impossible" genom åren. Just nu arbetar han och regissören Christopher McQuarrie på både en 7:a och en 8:a.
| 29 mars 2020 10:00 |