Film

Skribent

Alexander Kardelo

17 augusti 2023 | 07:55

Är Bradley Coopers lösnäsa ett problem? Backlash efter trailern till "Maestro"

Trailern till dramabiografin "Maestro" möttes av kritik. Nu rycker Leonard Bernsteins barn ut till försvar.
Skådespelaren och regissören Bradley Cooper har hamnat i blåsväder. Detta efter trailersläppet för hans nya dramabiografi, ”Maestro”, där han spelar Leonard Bernstein. Cooper använder sig av en lösnäsa för att bättre efterlikna den kände kompositören, som är av judisk härkomst.
 
Detta har skapat en debatt online där vissa menar att filmen är problematisk eller rentav antisemitisk. Enligt Hollywood Reporter ifrågasätts det på Twitter om Cooper verkligen bör spela en judisk person. 
 
 
Leonard Bernsteins familj var dock snabba med sitt gensvar, och ger Cooper deras fulla stöd. Barnen Jamie. Alexander och Nina skriver i ett uttalande att ”missförståndet krossar våra hjärtan”.
 
”Bradley Cooper lät oss tre följa varje steg på resan när han gjorde filmen om vår far. Vi blev rörda av att se hans engagemang och entusiasm (...) Det råkar vara sant att Leonard Bernstein hade en stor, fin näsa. Bradley valde att förändra sitt utseende med makeup, och det är helt lugnt med oss. Vi är också säkra på att vår far hade tyckt likadant”.
 
 
”Maestro” handlar om kompositören som bland annat blev känd för musikalen ”West Side Story”. Hans historia har länge varit ett passionsprojekt för några av Hollywoods stora namn. Både Martin Scorsese och Steven Spielberg ville göra den här filmen innan den landade i Coopers händer. Skådespelaren Jake Gyllenhaal (vars mamma är jude) sökte själv rättigheterna till Bernsteins musik för en egen biopic, men föll på mållinjen.
 
Filmen släpps på Netflix den 20 december.
| 17 augusti 2023 07:55 |