Film

Skribent

MovieZine

3 november 2022 | 07:45

Bortglömda kvinnliga racerhjältar får upprättelse i ny dokumentärfilm

Svenskorna Ewy Rosqvist och Ursula Wirth slog hela världen med häpnad när de 1962 vann det ökända rallyt Gran Premio Int. Standard i Argentina.
Den 4:e november i år är det precis 60 år sedan som rallyföraren Ewy Rosqvist och co-driver Ursula Wirth åkte över mållinjen som segrare i rallyt som då beskrevs som världens farligaste lopp.
 
De skapade rubriker världen över. De vann inte bara hela den utmanande tävlingen samt alla etapper, Ewy slog även tävlingens hastighetsrekord. Loppets sträcka var nästan 5000 km på allmänna landsvägar genom Argentina, med start och mål i Buenos Aires. I 1962 års upplaga av tävlingen var det 285 ekipage som startade, 3 förare omkom och i slutändan var det endast 43 ekipage som kom i mål.
 
Ewy Rosqvist var en uppmärksammad rallyförare med framgångar runt om i Europa, och hon värvades i april 1962 som den första kvinnliga fabriks-föraren för Mercedes-Benz efter att tidigare ha kört för Volvo.
 
 
Nu är deras historia på väg att bli en lång dokumentärfilm. Milla Bergh gör sin regidebut som dokumentärfilmsregissör i det längre formatet med filmen “Racing Hearts”. Hennes tidigare kortdokumentärer har bland annat visats på Göteborgs filmfestival och Tempo Dokumentärfilmsfestival.
 
- Det kändes väldigt spännande med ett så unikt projekt om två kvinnor som tagit sig in och briljerat i en väldigt mansdominerad sport. Jag kände direkt att det här vill jag göra film om. Jag ser den här filmen som en upprättelse för både Ewy och Ursula. Uppståndelsen kring dem dog ut relativt fort när de kom tillbaka hem till Sverige, säger Milla.
 
Dokumentärfilmen "Racing Hearts" beräknas vara färdig och få premiär i slutet av 2023.
| 3 november 2022 07:45 |