Film

Skribent

Paul Dakwar

16 mars 2024 | 20:00

"Ren galenskap": James McAvoy om Dune-serien du aldrig såg

Tjugo år efter 80-talets “Dune” och tjugo år innan 20-talets “Dune” fanns 00-talets Dune. Av någon anledning har miniserien fallit mellan stolarna. But fear not, for fear is the mind-killer: Moviezine har plockat upp den igen!
Trodde du att det endast var “Dune” från 80-talet och Denis Villeneuves tolkningar som var enda filmatiseringar om ökenplaneten som existerade? Då har du fel! Miniserierna “Frank Herbert's Dune” (2000) och “Children of Dune” (2003) är mer flippade än sina motparter (bortsett från Lynch-versionen) och väldigt sevärda. Första miniserien “Frank Herbert's Dune” följer händelserna i första boken, såsom Lynch och Villeneuves film gör.
 
Andra miniserien “Children of Dune” tar dock vid där föregångaren slutade, alltså efter händelserna i “Dune: Part Two”, baserat på första bokens andra hälft, och andra boken “Dune Messiah”. Spoilervarning för den som inte sett “Dune: Part Two” än. 
 
Paul Atreides (Alec Newman) har nu efter sitt “heliga krig” underkastat sig sitt eget ego och blivit Muad’ Dib, kejsare av ökenplaneten Arrakis och resten av universum. Hans tvillingbarn, Leto II (James McAvoy) och Ghanima (Jessica Brooks), är arvtagare till tronen men måste navigera sig i en värld av komplotter och maktspel. Alia, Pauls lillasyster, är nu vuxen och har de allra konstigaste krafterna, som att till exempel telepati och att ha minnen som inte är hennes egna. Krafterna är såpass märkliga att de mäktiga häxorna Bene Gesserit tycker att hon är en styggelse och ett hot (dagen en häxa tycker att du är för konstig, då är du nog för konstig).
 
Samtidigt är Leto II ute och flamsar i öknen, vilket leder till att han börjar sakta att förvandlas till en sandmask. Ja, du läste rätt. Fråga mig inte hur det gick till.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
I en intervju med Indiewire kring premiären för första Dunefilmen berättade James Mcavoy  om det bästa rådet han fick inför filmandet av "Children of Dune"
 
–  Grejen med den här skiten, dvs. science fiction, är att du måste tro på det mer än du tror på bra skrivande", Bra skrivet kan du bara göra. Det är lättare. Men det här är svårt, för det är ren galenskap. Jag har verkligen, jag har alltid kommit ihåg det rådet och tagit det till hjärtat, säger Mcavoy till IndieWire. 
 
Vidare berättar Mcavoy om sin kärlek till Dune-böckerna och att han ivrigt såg fram emot Villeneuves tolkning av dem.
 
– Jag har läst alla böckerna från pärm till pärm. Jag älskar dem. De är helt galna. När de kommer till de sista två eller tre böckerna är nivån av galenskap saknar de motstycke. Men jag älskar dem. Så jag är väldigt spänd på att se vad han gör. Han är en lysande filmskapare. En lysande skapare av science fiction.
 
Trots lite flummigare premisser, kan Dune-fans trösta sig med att mini-serierna fortfarande har liknande teman och estetik som man uppskattade hos storfilmerna. 
 
"Dune"-miniserierna finns att köpa på bluray.
 
Har du sett "Frank Herbert's Dune" och "Children of Dune"?
| 16 mars 2024 20:00 |