Film

Skribent

MovieZine

31 augusti 2020 | 14:45

Bornebusch spelade in långfilm under corona-pandemin

"Orca" får biopremiär den 30 oktober och släpps sedan på Viaplay den 13 november.
Josephine Bornebusch har varit flitig trots coronakrisen. Pandemin väckte idén till en långfilm som skrevs och filmades under loppet av bara några veckor. I höst blir det biopremiär, och kort därefter visas filmen på Viaplay.

"Orca" beskrivs en film om kärlek, intimitet och hur vi hanterar livets största frågor när vi tvingas hålla alla kontakter på distans. Filmen är Bornebuschs andra Viaplay-original efter Kristallen-vinnande dramaserien "Älska mig".

– Det är ju en långfilm, så det är klart att den ska gå på bio också, säger Josephine Bornebusch.
 
 
Idén till "Orca" fick Bornebusch när inspelningarna av det romantiska countrydramat "Harmonica" pausades på grund av covid-19.  Hon har både skrivit, regisserat och spelar själv en av rollerna.
 
- "Orca" föddes ur en frustration när pandemin slog till. Vi var tvungna att skjuta på en inspelning veckan innan vi skulle börja. Jag tänkte att "Vänta nu... Om vi inte kan jobba på det vanliga sättet, kan vi jobba på ett annat sätt?", berättar Bornebusch.
 
Hon skrev manuset på tre veckor, och hörde av sig till de skådespelare som hon ville arbeta med. I rollistan finns bland andra Johan Rheborg, Alba August, Gustav Lindh, Vera Vitali och Marie Göranzon. 
 
 
Via skärmar får vi följa ett antal människor som konfronteras med livets svåraste frågor samtidigt som de tvingas att isolera sig. Hur hanterar vi behov av närhet, felaktiga livsval, trasiga relationer, ensamhet och en mammas sista önskan, utan att få vara nära varandra?
 
Titeln "Orca" anspelar på att just orka men är också det latinska namnet för späckhuggare, som anses vara ett av världens mest sociala djur.

För att kunna genomföra inspelningarna i coronatider jobbade Bornebusch med ett minimalt inspelningsteam och endast en skådespelare åt gången, som agerade ensam utan motspelare. Regissör och filmteam följde tydliga rutiner för att minimera smittrisk.
 
- Den handlar inte om pandemin, utan om hur mycket närhet betyder för oss. Det är elva karaktärer, elva sammanflätade historier. Kärlek, sorg, romantik... och lite sorg också, säger regissören.
 
"Orca" släpps på bio den 30 oktober, och på Viaplay den 13 november.
| 31 augusti 2020 14:45 |