Skribent

Alexander Dunerfors

26 oktober 2012 | 18:01

Bornebusch byter Solsidan mot Afghanistan

Josephine Bornebusch och David Dencik filmar Björn Runges krigsdrama "Mission 1325".

Josephine Bornebusch har bytt den glassiga tillvaron i "Solsidan" mot den kalla verkligheten i stridens hetta. Hon spelar huvudrollen i Björn Runges nya film.

"Mission 1325" är titeln på filmen som tar upp den svenska militära erfarenheten i Afghanistan. Filmen följer huvudpersonen, löjtnant Paula Ahlin före, under och efter tjänstgöring i Afghanistan. Hon ingår i en liten grupp om sju soldater som bland annat arbetar med FN-resolution 1325, som tar upp kvinnors delaktighet i fredsprocesser. Regissören förklarar:

- Det kommer att bli en skildring av vad erfarenheten i en krigszon gör med de som är där, säger Björn Runge. Jag är intresserad av hur starka upplevelser kring Möten, Liv och Död påverkar en människa.

- Vår huvudperson hamnar i en situation där allt i hennes tillvaro ställs på sin spets. Jag vill se hur hon handskas med detta. Hur hon finner nytt fotfäste. Om hon gör det? Jag är också intresserad av tanken på att vår huvudperson åker ut i världen för att göra skillnad, men att det är hennes liv som förändras mest av de möten och händelser som sker.

"Mission 1325" får premiär under 2014, samma år som ISAF-styrkorna, där Sverige ingår, ska lämna Afghanistan. Övriga roller spelas av David Dencik, Ann Petrén, Johan Widerberg, Magnus Krepper, med flera.

| 26 oktober 2012 18:01 |