Intervju

Skribent

Jonatan Blomberg

30 november 2023 | 08:00

"2 1/2 män"-skaparen om Charlie Sheen och hans nya mer våldsamma tv-serie

MovieZine snackar med Chuck Lorre, som ligger bakom "2 1/2 män" och "The Big Bang Theory", om hur det var att skapa mer våldsamma "Bookie" åt HBO Max.
Om du har tittat på tv alls under de senaste 30 åren, så är chansen väldigt stor att du har tittat på någon av tv-skaparen Chuck Lorres många populära tv-serier. Störst framgångar har han haft med sitcomserierna "The Big Bang Theory" och "2 1/2 män", men även "Mom", "Dharma & Greg", "Mike & Molly" och "The Kominsky Method" har hyllats av både tv-kritiker och vanliga tv-tittare där hemma i sofforna.
 
Nu har det däremot blivit dags för Chucks nya tv-serie "Bookie" att släppas hos HBO Max, en serie där han sluppit alla hårda censur-regler och vågat ta ut svängarna mer än vad vi är vana vid att se. Under det första avsnittet dyker även Charlie Sheen upp (och några andra hemliga cameos). För den som inte har full koll så slutade det med att Charlie fick sparken från "2 1/2 män" efter ett stort bråk med Chuck Lorre - och ersattes av Ashton Kutcher i huvudrollen.
 
Nu har man uppenbarligen slutit fred med varandra igen. Något MovieZine givetvis passade på att fråga Chuck om under vårt samtal med honom (och medskaparen Nick Backey) inför premiären av "Bookie". Han passade även på att förklara skillnaden på den censur han nu sluppit förhålla sig till under skapandet av sin nya serie, samt vad det var som lockade så med att få skapa en serie som handlade om en bookie (vadhållare) i Kalifornien:
 

"Jag tror nästan att du har givit mig en mild hjärnblödning i realtid här."

 
Omar J. Dorsey, Chuck Lorre och Charlie Sheen under inspelningarna av "Bookie". 
 
Vi börjar med vad vissa kanske skulle kalla för "elefanten i rummet". Du fick till en riktigt härlig reunion med Charlie Sheen i det första avsnittet av "Bookie", hur var det att arbeta tillsammans med honom igen? 
 
Chuck: Det var helt fantastiskt. Vi hade det riktigt roligt ihop och jag tror att vi båda fick ut en hel del gott av det. Och som alla kan se under det första avsnittet nu, så är han precis lika bra som han alltid har varit. Han är grym!
 
Så, med tanke på att vi fick se Charlie Sheen i det första avsnittet och några andra skådespelare som jag inte ska avslöja nu för läsarna. Men faktumet att Charlie spelar sig själv och att han i "Bookie" har varit med i "2 1/2 män", så borde det väl rimligtvis betyda att du själv också existerar inom "Bookie"-universumet? Eftersom du skapade den serien som uppenbarligen är en del av verkligheten i "Bookie". Betyder det då att vi kan förvänta oss att du skriver in dig själv i något kommande avsnitt också snart? Hade det inte varit kul att få kliva in lite framför kameran själv också?
 
[här bryter Chuck ihop fullständigt och kan inte sluta skratta på en lång stund...] 
 
Chuck: Jag tror nästan att du har givit mig en mild hjärnblödning i realtid här. Alltså på riktigt, där visade du verkligen prov på en helt fantastisk slutledningsförmåga. Bra gjort, allvarligt alltså. För ja, om Charlie existerar där så måste ju jag också göra det. Det har du givetvis helt rätt i, men det har verkligen aldrig gått upp för mig. Jag har inte ägnat en sekunds tanke åt det faktiskt.
 
- Så jag får väl säga att i nuläget finns det inga som helst planer på att "Chuck Lorre" kommer att vara en karaktär som dyker upp i "Bookie". Jag tror inte att jag existerar i det universumet trots allt. Men jag har verkligen inte tänkt igenom det här så väl som jag borde ha gjort, uppenbarligen. Tack för den frågan, den kommer jag inte att glömma!
 
Nick Bakay: Jag vet däremot nu exakt vad vi behöver i det tredje avsnittet på säsong två, om det blir någon!
 
[Både Nick och Chuck gapskrattar]
 

"Jag vill bara få folk att skratta!"

 
"2 1/2 män"-gänget när det begav sig. 
 
Jag ser fram emot att finkamma det avsnittet efter dig nu Chuck. Du har gjort mängder av framgångsrika sitcoms genom åren. På senare år så upplever jag att vi fått ett uppsving för lite "mörkare" komediserier, som nästan drar lika mycket åt drama-hållet som åt det mer komiska. Hur ser du själv på komedigenrens utveckling i stort?
 
Chuck: Jag vill inte sätta någon stämpel på en annan specifik tv-skapares verk, men jag har personligen alltid levt efter att meningen med komedigenren är att få folk att skratta. Det är vad jag alltid har haft som mål och det är vad som fortsätter att driva mig och vara min morot när jag skriver något nytt. 
 
- Men jag antar att det finns andra typer av komedier också. Fast för min del är anledningen att kliva upp ur sängen på morgonen helt enkelt att få andra människor att skratta. Nu är det kanske ett tråkigt svar på en intressant fråga, men det är faktiskt så enkelt. Jag vill bara få folk att skratta!
 
Nick: Jag förstår precis vad du menar dock. Utan att nämna några exempel... men när jag kollar igenom listan av serier som har blivit Emmynominerade i kategorin "bästa komediserie", så är det alltid en eller två serier som överraskar mig varje år. Det är först då jag förstår att vissa serier ser sig själva som komedier. Jag tror att många av dessa "komedier" möjligtvis har tittare där hemma som sitter och ler framför tvn, men det är nog ingen som skrattar. 
 

"Streamingtjänsterna har inte samma hårda censur"

 
Charlie Sheen och Sebastian Maniscalco i "Bookie". 
 
Vad skulle du säga är den största skillnaden kring att arbeta med linjär broadcast-tv i USA, som du gjort med succéer som "The Big Bang Theory", "2 1/2 män" och "Dharma & Greg". I jämförelse med när du skapar något åt en streamingtjänst, som du gjort med "The Kominsky Method" hos Netflix och nu med "Bookie" för HBO Max?
 
Chuck: Det mest uppenbara är att streamingtjänsterna inte har samma hårda censur-regler som kommer med på köpet så fort du skapar något för en broadcastkanal i USA. Utan där är det vad du än själv som manusförfattare tycker känns rimligt, precis vad du kan skriva om. Man slipper allt det där med att ha någon som lusläser allt i jakt på det som måste kapas på grund av någon form av censur. 
 
- Alltså, du kan ju tänka dig hur det var under tolv års tid med "2 1/2 Men". Det var en evig kamp, varje dag, under den produktionen. Med tanke på att vi ville ligga så nära gränsen som möjligt där hela tiden. Så det är skönt att helt kunna slippa den typen av begränsningar. 
 
- Men det är nog nästan lika skönt att inte behöva tänka lika mycket på längden av avsnitten. En broadcast-serie måste följa tidsmallen till punkt och pricka. Nu ligger väl avsnitten på mer eller mindre exakt 21 minuter i längd. Det måste passa in perfekt i resten av pusslet som utgör den linjära tv-tablån.
 
- Medan "Bookie" har några avsnitt som är 32 minuter, något annat är 25 minuter och målet har hela tiden bara varit att göra en så bra serie som möjligt. Inte att det ska gå att klämma in en reklampaus på exakt rätt plats, tidsmässigt. Och som manusförfattare så är nog den friheten det bästa av allt med streaming. Bara gör en så bra serie du kan, utan att snegla över på klockan hela tiden. 
 

"Veckans problem är huruvida vi råkat döda någon eller inte" 

 
Chuck Lorre ligger även bakom populära "The Big Bang Theory" och spinoffserien "Young Sheldon". 
 
Det är med andra ord en mycket större frihet som tv-skapare på streamingsidan.
 
Chuck: Exakt! Sedan är det också kul att kunna göra alla saker som man tidigare fått höra från någon studiochef att "du, tänk inte ens tanken kring att försöka få in x i avsnittet". I en broadcast-sitcom så handlar avsnittet kanske om att någon inte gjorde sin läxa i tid. Medan här i "Bookie" så är veckans problem huruvida vi råkat döda någon eller inte. 
 
- Jag får med andra ord äntligen chansen att använda några kritor i kartongen som jag aldrig fått färglägga med förut. En av de allra första sakerna jag sade inför det här projektet var att jag ville få släppa lös och testa mig fram med lite mer våld i den här produktionen.
 
- Nu kan man väl inte kalla det "våld", men redan i "Mom" så lyfte vi fram lite mer seriösa teman kring droger och alkoholism. Och där lärde jag mig hur det gick att göra det på ett sätt som kändes respektfullt. För alkoholism är verkligen inte ett skämt, det är inte roligt. Det har ihjäl folk. Så att göra en komedi som kretsade kring det var inte helt lätt, men det gjorde ändå att vi lärde oss en hel del kring hur man kunde prata om det på ett bra sätt. 
 

"En tv-serie som utspelat sig mer i en slags undre värld"

 
 
När det kommer till "Bookie" nu, vad var det som gjorde att ni landade på just det "yrket" för vår huvudkaraktär i serien? 
 
Chuck: Jag har alltid velat göra en tv-serie som utspelat sig mer i en slags undre värld. Och jag hade faktiskt ingen aning om hur jag skulle lyckas med det tills mannen bredvid mig här sade, "men om vi följde en bookie då?".
 
[Nick lyser upp och skrattar stolt.]  
 
Chuck: Det öppnade upp så många dörrar för mig, för det här är inte våldsamma män som vi följer. Det handlar inte om några psykopatiska mördare eller något sånt konstigt. Utan vi följer några affärsmän, som råkar arbeta lite utanför lagens långa arm. Det betalas ingen skatt, allt sköts i kontanter och man låter folk spela på kredit, vilket gör att man ibland hamnar i ett lite mer utsatt läge.
 
- Eftersom det betyder att man litar på att kunden kommer att betala för sig vid eventuella förluster. Och ibland vill kunderna inte betala - och då behöver man göra något åt saken. Sedan gillar jag smådetaljerna kring hur tusan du betalar din telefonräkning om allt du har är kontanter? Det öppnades upp en hel värld av intressanta möjligheter för oss, så fort vi kom på att det kunde handla om en bookie. 
 
- I USA har vissa stater precis börjat göra vadslagning på sport lagligt, men det har inte gjorts lagligt i Kalifornien ännu. Så känslan här för en bookie bör vara lite som för en dinosaurie som tittar upp mot himlen och ser en gigantisk asteroid på väg mot Jorden. "Det där kommer inte sluta bra för oss". Och faktumet att vadslagning är på gång att legaliseras även i Kalifornien lär inte sluta bra för bookies där. 
 
 
 
Det första avsnittet av "Bookie" finns nu tillgängligt hos HBO Max. Den första säsongen kommer att bestå av totalt åtta avsnitt, med ett nytt avsnitt varje torsdag. Nu återstår det bara att se hur många fler avsnitt Charlie Sheen och de andra skådespelarna från det första avsnittet får återvända under säsongen. 
 

Läs också: Zach Galifianakis om utmaningen med pk-humor: "En svår balansgång"

 
Kommer du att ge "Bookie" en chans? Och om du redan tittat, vad tyckte du om Chuck Lorres lite mörkare form av komediserie? Kommentera gärna nedan! 
| 30 november 2023 08:00 |