Serie

Skribent

Patrik Jonsson

5 december 2013 | 19:01

Bonnie & Clyde reser sig igen

Detta gör de faktiskt på hela tre kanaler; History Channel, A&E samt Lifetime. Dessa mordiska turturduvor gör comeback i en två-delad miniserie med start nu på söndag den åttonde december, för att sedan avslutas redan dagen efter; måndagen den nionde december.

Förväntningarna är, åtminstone för min egen del, rätt höga och jag kan tänka mig att de inte är så mycket lägre hos många, många andra heller. Nu blir det nämligen upp till History Channel att bevisa att deras succéserie "Hatfields & McCoys" från 2012 inte endast var en lyckträff. Nu har de visserligen redan bevisat sin styrka med serierna "Vikings" och "The Bible", den sistnämnde som nu till och med, i en förkortad version, ska få pröva sin lycka på bioduken. Okej, att History Channel är en kanal i dramabranschen att räkna med må redan vara bevisat, men vad gäller just dessa tvådelade miniserier är de ännu så länge mycket färska i gamet.

Jag vet inte ifall Bonnie och Clyde egentligen behöver någon närmare presentation, men dessa tu var alltså ett kärlekspar som fick för sig att råna diverse småbutiker och bensinstationer ute på landsbyggden under den stora depressionen på 30-talet i det centrala USA. Detta gjorde de mer ofta än sällan tillsammans med medhjälpare, ligan de tillhörde gick under namnet "Barrowgänget", vilken i sin tur sägs ha mördat minst nio polismän samt ett otal civila. I allmänhetens ögon ansågs de till en början vara smarta, häftiga brottslingar som iskallt rånade banker och dräpte snutar, då sanningen egentligen var den att deras kriminella bana mest präglades av stora misstag och fullständigt ogenomtänkta rån. Ibland fick de till och med lämna brottsplatserna tomhänta och istället ägna sig åt att bryta upp tuggummi- och tidningsautomater.

Dessa tu var alltså mer psykopater än vad de var tvättäkta rånare som rånar mest för överlevnads skull. För Bonnie och Clyde var det hela mer en glädjerusch eller en adrenalinkick ifall ni så vill, att åka runt och sätta skräck i samhället. De var aktiva under en tid som numer kallas för "Public Enemy-eran", där var de i "gott" sällskap av ökända brottslingar som John Dillinger, Ma Baker samt Pretty Boy Floyd. Denna era spände sig mellan åren 1931-1935, dess händelser ledde faktiskt till att självaste FBI skapades. Ifall ni har sett Oliver Stones film "Natural Born Killers" från 1994 kan ni hitta tydliga likheter med just Bonnie och Clyde. Den masshysteri, främst sprungen ur medierna, vilken skapades runt dessa kallblodiga mördare var nämligen något Stone ville framhäva med sin moderna samt fiktionella tappning på 90-talet.

Miniserien består alltså av två avsnitt som är två timmar långa vardera. Detta ger oss, med lite enkel matematik, hela fyra timmar av dramatisk och actionfylld gangsterunderhållning. För regin står Bruce Beresford, en herre som en gång i tiden (1989) faktiskt blev Oscarsnominerad för filmen "Driving Miss Daisy". Jag kan dock försäkra er alla om att det blir en helt annan form av åktur denna gång och detta med råge. Beresford har även regisserat filmer som "Her Alibi" och "Double Jeopardy". Huvudproducenterna heter Craig Zadan ("Chicago") samt Neil Meron ("The Bucket List")

I huvudrollerna som Bonnie Parker och Clyde Barrow ser vi Holliday Grainger respektive Emile Hirsch, i övriga roller finns bland andra William Hurt, Jim Gleason samt Holly Hunter.

En trailer har ni väl också gjort er förtjänta av då ni läst så långt ner som ända hit, varsågoda:Förra veckan rapporterade jag om premiären av Darabonts hårdhänta "Mob City" och denna vecka fyller vi alltså på med sociopaterna "Bonnie & Clyde". Sannerligen en våldsam månad präglad av gangsters och andra otäckheter, så mycket för en harmonisk och fridefull jul.

Njuter ni precis som jag av alla dessa gangsterserier, eller tycker ni helt enkelt att det minsann ska vara lugnt och tyst så här i adventstider?
| 5 december 2013 19:01 |