Film

Skribent

Viktor Jerner

13 september 2017 | 14:00

Bokens mest kontroversiella scen togs bort ut filmatiseringen av "Det"

Det hade med största sannolikhet blivit ramaskri om den hade inkluderats i filmen.
Som bekant är allt som rör sex och sensualitet långt mycket svårare att få in i en Hollywood-film än alla typer av ultravåld och psykiskt lidande. Censur och åldersgränser påverkas av det förhållningssättet i många av världens länder, men särskilt i USA tycks det finnas vad jag tycker är en väldigt skev bild av vad som skulle kunna vara "skadligt" och inte. Det faktumet gör att det var solklart redan när nyheten om att en ny filmatisering av Stephen Kings klassiker "Det" skulle produceras att en viss bit ur berättelsen inte skulle hänga med i förvandlingen från bok till rörlig bild. Mild SPOILERVARNING för boken gällande det som följer nedan.
 
Hela The Losers' Club samlad i Andy Muschiettis "Det".  
 
Det är nämligen så att boken innehåller en scen där den enda kvinnliga medlemmen i "The Losers' Club", 14-åriga Beverly Marsh, efter ett intensivt möte med clownen Pennywise har samlag med vardera av de sex pojkarna i gänget, en efter en. En lång orgie med 14-åringar, helt enkelt, och något som Stephen King av förklarliga skäl har fått otaliga frågor om genom åren. För några år sedan gav han följande föklaring:
 
– Jag tänkte knappt på den sexuella aspekten. Boken hanterar barndom och vuxenliv, 1958 och "Grown ups". De vuxna kommer inte ihåg sin barndom. Ingen av oss kommer ihåg vad vi gjorde som barn, vi tror att vi gör det men vi kommer inte ihåg det som det egentligen hände. Intuitivt visste "the Losers" att de måste samlas igen. Den sexuella akten kopplar ihop barndom med vuxenliv. Det är en annan version av glastunneln som leder från barnens bibliotek till vuxenavdelningen. Tiderna har förändras sedan jag skrev den scenen och folk är mer känsliga för sånt där nu.
 
King har också poängterat att det är lustigt hur just den här förhållandevis lilla biten av boken får så mycket uppmärksamhet när boken handlar om en varelse som dödar och äter barn. Även den nya filmens manusförfattare Gary Dauberman är av en liknande åsikt:
 
– Förutom Georgie i kloakerna (öppningscenen) är det just den scenen som alla tar upp och det är så synd. Det är en viktig scen, men jag tycker inte att den definierar boken på något sätt och det borde den inte. Vi vet vad meningen med den scenen var och varför han tog med det, och vi försökte uppnå kärnan i det på ett annat sätt.
 
Georgie möter Pennywise (Bill Skarsgård) i öppningscenen i Andy Muschiettis "Det". 
 
Visst, jag håller med om att det är en uppseendeväckande och oväntad del i berättelsen och med tanke på åldern på de inblandade gränsar den mot ren smaklöshet, men det allra konstigaste är och förblir att lemlästade barn i mängder inte är ännu mer provocerande. Hur som helst, det hade förmodligen varit en omöjlighet att skidra den sekvensen i rörlig bild utan att göra grova övertramp, vilket också kan förklara varför den inte heller är med i miniserien från 1990. Den variant av scenen som Dauberman och Muschietti valde att köra på i filmen istället fungerar säkert minst lika bra.
 
OBS! Glöm inte att lyssna på Georgie när du går och ser "Det" på bio:
 

Vidare läsning: 5 bästa clownfilmerna i väntan på nya "Det"

| 13 september 2017 14:00 |