Film

Skribent

Gäst

10 september 2017 | 15:00

5 bästa clownfilmerna i väntan på nya "Det"

Visst är clowner de läskigaste aktörerna i underhållningsbranschen. MovieZines gästskribent Daniel Ekholm tipsar om de bästa clownfilmerna att ladda med inför ”Det”.
Det är snart 26 år sedan miniserien "Det", baserad på Stephen Kings mästerverk med samma namn från 1986, för första gången nådde tv-rutorna. Om bara några veckor så kommer vi åter att kunna besöka den fiktiva staden Derry för att låta den onda clownen Pennywise hemsöka oss med våra värsta rädslor.
 
Personligen är jag otroligt förväntansfull på den här filmen, till och med mer än vad jag är på "The Last Jedi" och då är jag en stor Star Wars-nörd. För att ni inte ska behöva tillbringa en allt för lång tid innan "Det" har premiär utan att få se en bra clownrulle (för alla älskar väl onda clowner?) har jag här slängt ihop en lista med mina personliga favoriter som förhoppningsvis kommer att öka er kärlek till alla clowner därute i mörkret.
 

5. Funny Man (1994)

 
 
Max Taylor vinner ett mystiskt hus under ett parti poker. Väl på plats råkar han väcka en uråldrig gycklardemon som genast börjar göra processen kort med husets besökare.
 
Ska man vara riktigt noga så är "Funny Man" ingen clown utan en narr, men det är enligt mig i princip samma sak och eftersom detta är min lista så gör jag vad fan jag vill. Jag kan direkt säga att "Funny Man" inte kommer att vara filmen för alla då den är väldigt spretig. Under vissa delar är den fylld med kreativa mord och roliga skämt som lätt kan jämföras med Freddy Krueger, för att i nästa stund vara väldigt långsam och det känns som att regissören inte visste vad han skulle hitta på mellan de bra scenerna för att föra historien framåt. Med detta sagt så tycker jag ändå att "Funny Man" är värd en titt för de bra scenerna är väl värda det.
 

4. Stitches (2012)

 
 
Den försupne clownen Stitches är kallad till ett kalas för att underhålla en grupp barn. Väl på plats visar det sig att ungarna är riktiga skitstövlar som bestämt sig för att jävlas med Stitches. Detta resulterar dock i att Stiches dör. Sex år senare återvänder han från graven med hjälp av mystisk clownmagi för att utkräva hämnd.
 
"Stitches" bjuder på en perfekt balans av splatter och svart humor där den mordiske clownen gör sig av med ungdomar på de mest kreativa sätt, alltid med en rolig kommentar på lager. Det gör Stitches till en av de få mördare som man sympatiserar med likt Jason och Freddy och förtjänar därmed en titt.
 

3. Det (miniserien, 1990)

 
 
"Det"-miniserien har en speciell plats i mitt hjärta då den på många sätt hjälpte till att introducera mig till skräckgenren. Jag såg serien för första gången 1994 då den visades fyra torsdagar i rad på TV4 och jag minns att Pennywise skrämde skiten ur mig.
 
Idag är serien väldigt tam gentemot allt annat som finns där ute även om du är väldigt ung. Slutet, som inte var speciellt bra ens -94, känns idag som något ur en parodi. Med det sagt så kan jag ändå varmt rekommendera "Det" för dess mysiga miljö, trovärdiga barnskådespelare och Tim Curry som gör ett bra jobba att växla mellan att vara otäck och rolig.
 

2. Clown (2014)

 
 
När clownen, som Kent McCoy har beställt till sin sons födelsedag, inte dyker upp beslutar han sig för att själv agera clown och klär sig i en gammal kostym han funnit i en källare. Dagen efter är det omöjligt för honom att få av kostymen och han börjar sakta men säkert förvandlas till en demonisk clown.
 
"Clown" ger oss ett intressant och mörkt synsätt på clownen och dess ursprung och bjuder på flera finfina skräckscener med mycket blod. En av rollerna spelas dessutom av Peter Stormare vilket naturligtvis bara gör filmen ännu mer sevärd.
 

1. Killer Klowns from Outer Space (1988)

 
 
Ett rymdskepp format som ett cirkustält landar i en amerikansk småstad och ut kommer utomjordiska clowner beväpnade med popcornpistoler och dödliga pajer och snart börjar stadens invånare försvinna. "Killer Klowns from Outer Space" rider på vågen av monsterfilmer som pånyttföddes under 80-talet med föregångare som "Gremlins" och "Critters". Liksom de två andra filmerna är den också en hyllning till 50- talets science-fictionfilmer och blandar både dålig humor och skräck på ett utmärkt sätt. Jag menar vem gillar inte monstruösa clowner som tar död på folk med hjälp av pistoler som förvandlar folk till sockervadd?
 
Daniel Ekholm
 
Har ni föer sköna clownrysare att tipsa om? Lämna en kommentar nedan!
| 10 september 2017 15:00 |