Film

Skribent

Jonatan Blomberg

1 juni 2022 | 23:35

Streamingtips: Bo Burnham har släppt mer av fantastiska "Inside" på YouTube

Nya låtar och sketcher, härligt bakom-kulisserna-material och egen reklam man faktiskt vill titta på. Bo Burnham har gjort det igen!
Det har nu gått exakt ett år sedan komikern, låtskrivaren, regissören, filmfotografen, manusförfattaren och skådespelaren Bo Burnham släppte sin komedispecial "Bo Burnham: Inside" på Netflix. En film som sedan resulterade i att Burnham geniförklarades av mer eller mindre alla som gav hans karantän-projekt en chans... plus att han vann Emmys för bästa manus, bästa regi och bästa musikregi.
 
Några dagar efter premiären skrev jag ett streamingtips här på MovieZine där jag hyllade filmen som ett mästerverk:
 
"Det händer väl visserligen lite då och då att filmer hyllas i stunden som "mästerverk" av en någorlunda förenad kritikerkår, för att sedan glömmas bort relativt snart... och vid en omtitt så undrar man vad som var så speciellt med den."
 
"Welcome to the Internet" blev en av de mest omtalade låtarna från "Bo Burnham: Inside".
 
Sedan dess har jag återvänt till "Inside" antingen direkt genom filmen på Netflix, via Spotify eller via de bokstavligt talat hundratals olika reaktionsvideos som gjorts på YouTube kring olika klipp från filmen. Jag skulle nog inte ens överdriva om jag drog till med att jag spenderat minst 150 timmar med Bo Burnham i öronen det senaste året. Och till skillnad från i princip alla andra filmskapare i världen just nu, så har Burnham inte ställt upp på en enda intervju om "Inside" efter premiären...
 
Det visar sig istället att han har suttit och filat på alla dessa timmar av inspelat material som inte användes i den färdiga versionen av "Inside", som släpptes på Netflix. Och på årsdagen släpptes plötsligt en dryg timma av "nytt" material (men allt är fortfarande inspelat under samma period som "Inside") på Burnhams egen YouTube-kanal. Dessutom helt utan reklam... eftersom han har gjort sin egen (givetvis) i sketchform.
 

Två helt nya (längre) sånger och mycket mer:

 
"The Dump"-sketchen i "The Inside Outtakes".
 
Under timman av "The Inside Outtakes" så får vi mängder av kortare nya sånger (Jeffrey Bezos får sällskap av Joe Biden), eller alternativa versioner av sånger som faktiskt letade sig in i den färdiga filmen men här ur andra vinklar eller ihopklippta på andra sätt. Personligen gillar jag även sketcherna "The Dump" och "The ICU" särskilt mycket. Det finns även väldigt mycket bakom-kulisserna-material, som dock endast lär uppskattas av tittare som faktiskt har sett "Inside" på Netflix innan.
 
 
Den låt som redan börjat trenda på YouTube är "Five Years", som utan tvekan hade kunnat leta sig in i originalfilmen men alltså ändå blev bortklippt i slutändan. Men jag måste ändå säga att det är "The Chicken" som är min personliga favorit från "The Inside Outtakes". Båda är däremot utan tvekan två sånger som visar på hur Burnham lyckas stå ut ur mängden både bland andra komiker och låtskrivare.
 
 
Om du vill se hela "The Inside Outtakes" så går det för närvarande bara att se hela den dryga timman direkt på Burnhams YouTube-kanal. "Bo Burnham: Inside" går däremot fortfarande att se hos Netflix. De nya sångerna kommer att släppas på både Apple Music och Spotify inom kort.
 

Läs också: Bo Burnham hyllas som geni för gripande "Inside"

 
Hur många gånger har du hunnit se (eller höra) "Bo Burnham: Inside" det senaste året? Kommentera gärna nedan!
| 1 juni 2022 23:35 |