Film

Skribent

MovieZine

6 februari 2015 | 15:00

Bloggpanelen ger tips till dig som vill starta filmblogg

Veckans panel ger bloggtips, och tycker till om vem som skulle få spela dem i en film.
Nya stjärnor på skådishimlen, tips för dig som vill starta en filmblogg och den där spännande tanken vi alla har ibland. Det är frågorna som veckans frispråkiga bloggpanelstrio ska svara på. Vi säger hej till Christian från Movies-Noir, Sofia från Rörliga bilder och tryckta ord och Johan från filmbloggen Filmitch.

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Miles Teller, en av den unga generationens mest lysande stjärnor, spelar huvudrollen i “Whiplash” som har premiär ikväll. Vem av alla unga skådespelare vi kunnat se på film på senaste tiden är din favorit och varför?

CHRISTIAN: Miles Teller förtjänar att nämnas lite extra för sin roll i "Whiplash". Han hamnar lätt i skymundan av Oscarnominerade kollegan och motspelaren J.K. Simmons när man pratar om filmen. Men i mitt tycke har han en svårare roll som han sköter fint.

- Om jag skulle nämna en ung skådespelare som jag tänker hålla ögonen på framöver så är det Tye Sheridan. Han gjorde sin filmdebut i Terrence Malick-regisserade "The Tree of Life" (2011) och slog igenom på allvar med sin fina roll i "Mud" (2012) där han spelade mot Matthew McConaughey. Nu blott 18 år gammal har han flera intressanta projekt på gång.

SOFIA: Haha, vad är en “ung” skådespelare? Mina tankar gick helt klart till skådisar alla yngre än just Miles Teller. Han är ju ändå nästan 30 (gosh…). I detta unga garde fanns det ändå en handfull namn, svårigheten att välja en favorit berodde mest på att jag oftast bara sett dem i en enda roll.

- De som fick stryka på foten var bland andra Jack O’Connell från ”’71”, Sophie Nélisse från "Boktjuven", Mackenzie Foy från ”Interstellar” samt Shailene Woodley och Ansel Elgort från både ”Divergent” och ”The Fault in Our Stars”.

- Min favoritröst går dock till Ellar Coltrane för hans fantastiska insats i Richard Linklaters mastodont-coming-of-age-film Boyhood. Att se Ellar hänga kvar i samma gäng under 12 år och dessutom utvecklas till en duktig skådis var en oerhört spännande resa att följa. Men även om Ellar fick min röst kan jag inte låta bli att också nämna hans jämngamla medskådis Lorelei Linklater.

JOHAN: Jag är lite rädd för att haussa upp skådisar då de jag tidigare haft förhoppningar på mer eller mindre fallit i glömska. Både Emily Browning & Jim Sturgess som jag gillar har vacklande karriärer efter ett par risiga filmval. 

- Med risk att jinxa en skådis kommer här en intressant “nykomling”: Teller var som sagt  imponerande i “Whiplash” men mitt val faller på Sarah Snook som iofs inte är någon debutant men hon gjorde bra ifrån sig i filmerna “Jessebelle” och “Predestination” och har ett par filmer på gång som verkar intressanta.

Ni driver alla tre väldigt ambitiösa filmbloggar. Har ni några matnyttiga tips till läsare som funderar på att starta sin egen filmblogg?

CHRISTIAN: Jag tycker det finns ett par grundläggande saker man ska tänka på. Att vara aktiv, uppdatera bloggen ofta och svara på alla kommentarer. Det viktigaste är dock att ha kul och skriva om sånt man tycker är kul. Annars är det lätt att tröttna eller tappa lusten efter ett tag.

SOFIA: Var inte så ambitiös! Att blogga om film ska framförallt vara något man ska göra för att det är roligt och sätter man målet för högt finns alltid risken att det börjar kännas som en påtvingad plikt.

- Ett annat sätt att undvika ”jobb”-känslan är förstås att följa sin egen filmsmak. Gillar du inte Ingmar Bergman-filmer, tvinga dig så inte att se dem bara för att du tror att man ”måste” skriva om Bergman. Sedan är det förstås alltid spännande att utmana sina gränser för vad man tror att man gillar och ogillar.

JOHAN: Jag skriver om det jag finner roligt dvs film, böcker och serier. Jag uppdaterar relativt ofta och svarar på alla kommentarer. Om man startar upp en filmblogg kan det underlätta att man skriver till en början om det man känner sig bekväm med och vågar hitta sin egen stil.

Nu kommer vi till veckans mest spännande fråga. Om du drömmer helt fritt, vem skulle spela dig i filmen om ditt liv?

CHRISTIAN: Hmm, bra fråga. Jag önskar att jag kunde säga en cooling som Charles Bronson. Men jag hade hemskt gärna sett min absoluta favoritskådespelare spela mig när han var i min ålder, nämligen James Stewart. Då hade jag känt mig säker på att det skulle bli en ytterst välspelad, sympatisk och minnesvärd prestation.

SOFIA: Oj, vilken svår fråga. Jag kan ärligt säga att jag aldrig tänkt på det förut. Det beror nog lite på vilken typ av film det skulle handla om. I en superrealistisk biografifilm skulle det kunna funka med den ovan nämnda Shailene Woodley. Hon har förmåga att se tillräckligt vanlig ut för att det (förhoppningsvis) åtminstone inte skulle bli skrattretande skillnader mellan oss.

- Ska jag titta på det jämngamla startfältet skulle till exempel Leslie Mann eller Maya Rudolph passa bra om man har siktet inställt på något mer humoristiskt betonat. Men då har jag förstås lämnat rent utseendemässiga jämförelser långt bakom mig.

- Men ska jag drömma kan jag lika gärna passa på att drömma ordentligt! Tanken på att gestaltas av Cate Blanchett (det skiljer tre år mellan oss) svindlar – hon skulle säkert få mitt mycket vardagliga liv att verka intressant. Och när det gäller en allt mindre avlägsen framtid utgör Dame Judi Dench samma önskedröm. Har jag ett uns av hennes ryggrad och värdighet vid hennes ålder kommer jag att skatta mig lycklig.

JOHAN: Ha! ha! ha! vem vill se en film om en gubbe som sitter och dricker kaffe i en röd fåtölj från IKEA och ogärna lämnar tomtgränsen? Det är en mer intressant fråga men ok man fick drömma fritt. Jag skulle välja James Gandolfini då vår fysiska uppenbarelse överensstämmer ganska bra men framförallt var han en skådis som gav butterheten nya dimensioner. Något jag uppskattar.

Vem skulle du vilja se i rollen som dig i filmen om ditt liv? Skriv gärna en kommentar.
| 6 februari 2015 15:00 |