Film

Skribent

Alexander Kardelo

23 januari 2020 | 14:00

Blir det en fjärde film i "Before"-serien?

År 2022 närmar sig och vi vet vad det betyder. Men Richard Linklater antyder att alla fans kan få vänta mycket längre på att återse Jesse och Celine.
25 år har nu gått sedan Ethan Hawke först lade ögonen på Julie Delpy i Wien. Då visste ingen att "Bara en natt" skulle bli början på en av filmvärldens mest älskade trilogier.

Uppföljaren "Bara en dag" släpptes 2004 och kärlekshistorien fortsatte i "Before Midnight" år 2013. Många har undrat sen dess om regissören Richard Linklater kommer fortsätta på traditionen, och göra ett nytt nedslag i parets liv var nionde år.

Men år 2022 närmar sig och än så länge finns det inga konkreta planer. Hawke berättar för New York Times att den senaste filmen kändes som ett bra avslut. Iallafall på detta kapitel i Jesse och Celines liv:

- När vi var klara med "Before Midnight" hade jag en märklig känsla av att vi var klara. "Sunrise", "Sunset" och "Midnight" är ett enda verk, på sitt udda sätt. Det betyder inte att det inte kan komma mer, som en slags epilog. Jag skulle vara nyfiken på en "After"-serie, som utforskar andra halvan av livet.
 
 
Richard Linklater verkar också mer sugen på att återbesöka paret på ålderns höst. Han drar en liknelse till Michael Hanekes thrillerliknande drama om ett äldre par:

- Vi kanske väntar tills de är i 80-årsåldern, och gör en komisk remake på "Amour" där den ena hjälper den andra att dö. Jag utesluter inte det.

I samma artikel, som berättar historien bakom indieklassikern, avslöjas bland annat att Jennifer Aniston kunde ha spelat den kvinnliga huvudrollen. Linklater letade brett efter skådespelarna till "Bara en natt" och var öppen för att vem som helst av dem kunde vara amerikan eller europé.
| 23 januari 2020 14:00 |