Film

Skribent

Alexander Kardelo

15 december 2022 | 17:00

Blandade betyg när ”Avatar 2” äntligen fått premiär

Vad tyckte kritikerna om James Camerons storfilm? Och vad tyckte du?
En gång i tiden utsågs den till den mest efterlängtade uppföljaren bland svenska filmälskare. Det var tio år sen. Fortsättningen på biosuccén "Avatar" har dröjt längre än någon kunde ana, men nu kan vi äntligen andas ut. "Avatar: The Way of Water" är här, och bjuder på precis den häpnadsväckande eskapism som vi hade väntat oss och lite till.
 
Men det är inte en film utan brister, och som jag noterade i recensionen här på MovieZine dras den ned av en något tunn och lite för bekant story. En del kritiker tycker att filmens svaga manus är en stor nackdel, andra låter sig svepas med av de vackra bilderna. Men när vi sammanställer recensenternas åsikter är det både högt och lågt.
 
DN:s Sebastian Lindvall delar ut 4:a i betyg med motiveringen att "miljöombytet blåser nytt liv i historien och gör uppföljaren uppslukande."
 
"Fantastiska bilder men tunn intrig i uppföljaren till Avatar" kan vi läsa i Aftonbladet där Jens Peterson bjöd på 3 plus. Han menar att "filmen har för lite att säga" men "påminner om biografens förmåga att ta oss med till andra världar".
 
3 getingar blev det hos Expressen, där Maria Brander skriver: "I en berättelse som blandar tung action med ”Planet earth”-förundran så är det på alla sätt mycket av allt."
 
SVT:s Fredrik Sahlin är svårimponerad och sågar nästan filmen med en 2:a i betyg. "En lättläst och lagom snäll familjefilm med en tunn intrig vars enda funktion är att leda in i nästa extravaganta fajt eller valpiruett."
 
Utländska kritiker är ännu mer varierade i sina åsikter. Brittiska The Telegraph drämde till med lägsta betyg, 1 stjärna, och liknar filmen vid "vattentortyr fast med cement (...) Här finns ingen handling, inget står på spel och dialogen är hemsk. Vad hände med den store regissören?"
 
På rakt motsatt skala finns filmtidningen Empires toppbetyg: 5 stjärnor. "Ett kosmiskt epos som bara James Cameron kan göra: excentriskt, fyllt av själ och glädje, mörkt och väldigt blått. Ja, han ligger långt före alla andra."
| 15 december 2022 17:00 |