Serie

Skribent

Alexander Kardelo

7 juni 2023 | 08:50

"Black Mirror"-skaparen lät ChatGPT skriva ett avsnitt

Charlie Brooker sågar AI: "Här finns ju inte en enda originell tanke".
"Black Mirror" är tv-serien som gör satir och skräck av teknologin som dominerar i vår samtid. Det vore därför inte otänkbart om AI fick skriva ett avsnitt, eller? Jo, seriens skapare Charlie Brooker har redan testat. Och han ångrade sig fort. För det sög.
 
- Jag lekte runt lite med ChatGPT. Det första jag gjorde var att skriva in "skapa ett Black Mirror-avsnitt" och den kom upp med något som först verkade vettigt. Men vid en andra titt var det skit. För allt den har gjort är att kolla upp vad tidigare avsnitt handlade om, och liksom blanda ihop dem, säger Brooker i en intervju med Empire.
 
Under den pågående Hollywoodstrejken är just AI och dess förmåga eller oförmåga att skriva manus till film och serier en hett omdebatterad fråga. Studios vill nyttja den nya tekniken och manusförfattarna rasar. Brooker sätter fingret på ett problem med AI-tjänster som ChatGPT:
 
- Ju djupare man läser desto mer inser man att "här finns ju inte en enda originell tanke".
 
Kate Mara och Aaron Paul medverkar i säsong 6.
 
Men helt bortkastat var det ändå inte. Hans lilla experiment med AI påminde Charlie Brooker om vissa klyschor som tenderar att återkomma i hans avsnitt - så att han kunde undvika dem.
 
- Jag vet att jag skrev många avsnitt där någon är fast i en dator, skrattar han. Så jag behövde slänga bort allt jag tror att ett "Black Mirror"-avsnitt ska vara. Det finns ingen poäng med en antologiserie om man inte kan bryta sina egna regler. Det blev som en kalldusch för mig.
 
Vi får hoppas att den sjätte säsongen av "Black Mirror" levererar det där överraskande och oväntade som Brooker och gänget har utlovat. Fem nya filmer släpps på Netflix den 15 juni.
| 7 juni 2023 08:50 |