Film

Skribent

EliSophie Andrée

27 november 2019 | 14:15

"Black Christmas"-remaken får en feministisk twist

Vinters skräckis "Black Christmas" får en feministisk twist enligt regissören Sophia Takal, som är trött på att kvinnor porträtteras som dumma bimbos i skräckfilmer.
EW har intervjuat regissören Sophia Takal som nu fått sitt första stora projekt: skräckfilmen "Black Christmas", en remake på filmen och kultklassikern med samma namn från 1974. 
 
Filmen handlar om en grupp college-tjejer som bor tillsammans. Plötsligt försvinner de en efter en, och när det visar sig att en skogstokig mördare är efter dem allihop måste de ta upp snöpickan och slå tillbaka innan det är försent. 
 
Large 623d89e937068bd50c929b4ab153c106 001
 

Kvinnligt filmteam 

 
Regissören Sophia Takal har skrivit filmen tillsammans med April Wolfe. Takal tycker att det skett en förändring i Hollywood efter #Metoo-rörelsen då hon inte tror att denna filmen hade kunnat bli gjord för några år sedan. Hon anser att förutsättningarna för kvinnligt ledda filmer har förändrats starkt. 
 
- Det finns så många skräckfilmer där kvinnorna bara är dumma bimbos. Jag vill att det ska ska kännas äkta och att även sinsemellan karaktärerna så finns det konflikt och lite bråk.
 
Huvudrollen spelas av Imogen Poots, som gör sin första stora huvudroll. 
 
Large 623d89e937068bd50c929b4ab153c106 007
 

"Jag ville inte bara se en massa kvinnor bli mördade" 

 
Sophia Takal berättar om ett hektiskt 2019 då hon fick uppdraget i februari och där premiären skulle ske redan i december. Tidigare har hon varit van vid små indie-filmer där det kan ha tagit flera år för filmen att ens starta sin förproduktion. 
 
Ett aktivt val som har tagits under manusarbetets gång var att filmen inte främst skulle fokusera på att de kvinnliga karaktärerna skulle bli brutalt mördade, utan själva aktivt slåss mot fienden, framförallt tillsammans. 
 
- Jag ville inte bara se en massa kvinnor bli mördade. Jag ville göra en film med tredimensionella, starka kvinnliga karaktärer. Karaktärer som kan reflektera vår samtid. Frågan jag vill ställa till själva filmen och dess tittare är, hur känns det att vara kvinna år 2019?, säger Sophia Takal. 
 
 

En ny tolkning av filmen 

 
När frågan om remake dyker upp, och hur Sophia Takal har anpassat sin film efter kultklassikern svarar hon att den är bara vagt baserad på originalet:
 
- Handlingen är ganska annorlunda. Det var mer känslan från originalfilmen som inspirerade mig, hela den här grejen med att kvinnohatet och patriarkatet alltid finns här och är oundvikligt. Jag skulle nog hellre jämföra min vision med hur Luca Guadagnino gjorde ”Suspiria” än att detta skulle vara en äkta remake.
 
 
"Black Christmas" har biopremiär den 13 december. 
| 27 november 2019 14:15 |