Film

Skribent

Fredrik Adolvsson

26 februari 2024 | 13:30

Jason Statham som våldsam bi-odlare på veckans bi-otopp

Från explosiv action i "The Beekeeper" till vackert drama i "All of Us Strangers" - två av fyra vitt skilda nyheter som tagit sig in på svenska biotoppen.
Topplaceringarna på veckans biotopp är ofördändrad. Familjefilmen "Håkan Bråkan 2" ser ut att kunna upprepa succén med första delen, och även om biopics ofta är en bespottad genre så står "Bob Marley: One Love" som ett tydligt bevis på varför de fortsätter att göras.
 

En explosiv Jason Statham

 
Den här veckan har hela fyra nya filmer tagit sig in på biotoppen. Högst av dessa hamnar "The Beekeeper", Jason Stathams senaste actionrökare som redan blivit biosuccé i hemlandet. Och inte utan anledning.
 
MovieZines recensent Viktor Eriksson menar att det är Stathams bästa actionfilm på 15 år:
 
"Det bästa en actionfilm av det här slaget kan vara är påhittig och varierad och “The Beekeeper” lyckas leverera på båda dessa fronter. Med sina tajta 105 minuter slösas ingen tid utan det finns ett ständigt driv i alla scener. Varje actionscen är explosiv men också ekonomiskt berättad. Istället för att dra ut på saker har filmskaparna klokt valt att leverera något bra, sluta på topp och sedan gå vidare till nästa intressanta idé. "
 

Årets bästa film?

 
Det är förstås för tidigt att utropa årets bästa film, men jag skulle bli mycket förvånad om inte "All of Us Strangers" syns på många topp 10-listor när filmåret 2024 ska summeras. Den gör entré den här veckan, tyvärr bara på tionde plats, men med tillräckligt mycket surr ("Beekeeper"-referens!) lockar den förhoppningsvis många människor till biosalongerna de närmaste veckorna.
 
Jag har sagt det förr och lär säga det igen: Om vi inte vill se en massa uppföljare och cgi-stinna superjältefranchiser dominera, då är det sådana här små filmer som behöver stöttning. Så gå och stötta!
 
För övrigt är det kul att se "Filmen om Kal P Dal" gå rätt in sjätte plats. Artisten kanske inte är den mest välkände nuförtiden, men lever bevisligen kvar i det svenska folkets medvetande.
 

Biotoppen vecka 9


1. (1) Håkan Bråkan 2
2. (2) Bob Marley: One Love
3. (NY) The Beekeeper
4. (3) Anyone but you
5. (5) Wonka
6. (NY) Filmen om Kal P Dal
7. (NY) Night Swim
8. (4) Poor Things
9. (8) Bamse och världens minsta äventyr
10. (NY) All of Us Strangers
 
Källa: Filmägarnas Kontrollbyrå AB. Uppgifter inom parantes indikerar föreående veckas placering.
 
| 26 februari 2024 13:30 |