Film

Skribent

Fredrik Adolvsson

2 januari 2024 | 15:15

Biotoppen: "Ett sista race" rusar i mål och intar första plats

Bioåret avslutades med flaggan i topp, med inte mindre än två nya svenska filmer bland topp 3.
Streetracingkomedin "Ett sista race" kördes över av en samlad svensk kritikerkår (och MovieZines recensent ville inte ens den en etta), men det avskräckte inte publiken det allra minsta.
 
Juldagspremiären var den bästa för en svensk film sedan 2019, och den petade bort "Oppenheimer" tredje bästa öppningsdag 2023. Vid det här laget har mer än 100 000 biobesökare sett filmen.
 
Så varför denna dissonans mellan publik och kritiker? Allt behöver förstås inte vara Guldbaggematerial från topp till tå för att locka folk, ibland är det just en stunds inte alltför allvarlig underhållning som lockar. Och någonstans befinner sig ändå "Ett sista race" i en ganska klassisk svensk filmtradition i samma vattendrag som till exempel "Göta kanal". Speciellt under ledigheten i en högtid som håller traditioner extra högt.
 
Plus ett stort gäng uppskattade och populära skådespelare. Sånt drar.
 
Den andra stora svenska hoppet är "Hammarskjöld", som äntrar listan på tredje plats. Men en biopic över en av historiens mest kända svenskar, med en av våra stora skådespelare i titelrollen, hade väl haft svårt att helt misslyckas.
 
I övrigt kan vi notera att gripande pusseldramat "Monster", en årsfavorit för många, tyvärr bara orkade hålla sig på listan i en vecka. Vi säger adjö men hoppas i hjärtat på en återkomst framöver.
 
Även den senaste animationen från Studio Ghibli, "Pojken och hägern", åkte ur. Med andra ord inte en toppenvecka för Japan på biotoppen.
 

Biotoppen vecka 1

 
1 (NY) Ett sista race
2 (1) Wonka 
3 (NY) Hammarskjöld 
4 (2) Bamse och världens minsta äventyr 
5 (4) Änder! 
6 (3) Aquaman and The Lost Kingdom
7 (7) Knyckertz & snutjakten
8 (6) Önskan
9 (5) The Hunger Games: The Ballad of Songbirds & Snakes
10 (8) Napoleon
 
| 2 januari 2024 15:15 |