BIOTOPPEN

Skribent

Alexander Kardelo

18 juli 2022 | 12:55

Biotoppen: Dåliga nyheter för ”Thor: Love and Thunder”

Har biobesökarnas intresse för Marvel-rullar börjat svalna? Oroväckande siffror från amerikanska box office.
Marvel Studios fortsätter att leverera bombastiska äventyr på löpande band, och producerar nästan uteslutande biosuccéer - men frågan är om inte det är nu som publikens intresse börjar avta.
 
Tidningen Forbes uppmärksammar att bioaktuella ”Thor: Love and Thunders” intäkter föll med 80% i fredags jämfört med premiärdagen veckan innan. Sett till den amerikanska biohelgen totalt tappade filmen 68% under sin andra helg. Den tjänade visserligen ändå 46 miljoner dollar, vilket inte är fy skam - och behåller förstaplatsen på Box Office. Men den negativa trenden under senaste året får branschexperter att undra om biobesökarna börjar tröttna på MCU.
 
Det senaste året har både ”Black Widow”, ”Spider-Man: No Way Home” och ”Doctor Strange in the Multiverse of Madness” upplevt tapp på över 65% under sin andra biohelg. Samtidigt har fler av Marvels filmer fått sämre betyg av kritiker och publik än vanligt, enligt Box Office Mojo.
 
Nu blev visserligen ”Spider-Man: No Way Home” en megasuccé med 1,9 miljarder i intäkter och ”Doctor Strange”-uppföljaren har spelat in 950 miljoner dollar. Marvel Studios behöver inte oroa sig alltför mycket - deras filmer går bättre än det mesta på bio. ”Thor: Love and Thunder” har snart dragit in 500 miljoner dollar på bio, så vi snackar knappast flopp... men det är inte heller den snackis som studion kanske hoppades på.
 
 
På svenska biotoppen halkar ”Thor: Love and Thunder” ned till andraplatsen för att släppa fram familjefilmen ”Minioner: Berättelsen om Gru” på nytt. Nykomlingen ”Downton Abbey: En ny era” placerar sig på plats 4.
 

Biotoppen vecka 29

 
1. Minioner: Berättelsen om Gru
2. Thor: Love and Thunder
3. Top Gun: Maverick
4. Downton Abbey: En ny era
5. Jurassic World: Dominion
6. Elvis
7. The Black Phone
8. Tuffa gänget
9. Bamse och vulkanön
10. Lightyear
| 18 juli 2022 12:55 |