BIOTOPPEN

Skribent

Alexander Dunerfors

22 juni 2015 | 12:00

Biorekord för Pixars "Insidan ut"

Ingen annan originalfilm har spelat in så mycket pengar under sin premiärhelg.
Animerade "Insidan ut" handlar om känslorna som bor inuti oss: Glädje, Rädsla, Vemod, Ilska och Avsky. Men hos Disney och Pixar är det nog enbart glädje såhär på måndagsförmiddagen när helgens biosiffror trillar in. Efter den amerikanska premiären i fredags hade filmen tjänat in 91 miljoner dollar.

Vad är så speciellt med den siffran? Uppföljare, superhjältar och bokfilmatiseringar brukar kunna få ihop mycket mer pengar. Men det är första gången som en originalhistoria får en sådan framgångsrik öppningshelg. "Insidan ut" är inte baserad på något annat, så publiken fick förlita sig på strålande recensioner och Pixars goda namn. Därmed slår filmen ett rekord som "Avatar" tidigare höll (77 miljoner dollar under öppningshelgen julen 2009).

För den animerade studion blev "Insidan ut" också deras näst största premiärhelg någonsin. Bara "Toy Story 3" drog in mer pengar under sina första dagar på bio år 2010. 

Här i Sverige får vi se "Insidan ut" först den 28 augusti.


Helgens mest sedda biofilm - i Sverige, USA och världen - är "Jurassic World", för andra veckan i rad. Dinosauriesuccén är snart på väg att få 1 miljard dollar i kassan, och bli en av årets, om inte tidernas, största biofilmer.

Trailer till "Insidan ut":


| 22 juni 2015 12:00 |