Film

Skribent

Fredrik Adolvsson

29 mars 2024 | 13:00

Biopremiär: Cate Blanchetts vackra drama väcker blandade känslor

"The New Boy" är om inte annat tackeväckande, och går upp på svenska biografer idag.
Tror inte jag överdriver om jag påstår att Cate Blanchett är en av sin generations främsta skådespelare, och hur tveksam en film än känns i övrigt så kan man alltid lita på att hon skänker den sevärdhet.
 
Det betyder inte att "The New Boy" är tveksam, men den har å andra sidan heller inte överväldigat kritikerna. Men om det finns någon röd tråd genom de recensioner vi har kollat på så är det att den trots sina brister är vacker, intressant och tankeväckande. Vilket inte precis är fy skam.
 
Warwick Thornton ("Sweet Country") har skrivit och regisserat den här filmen, som utspelar sig i Australien under mitten av 1940-talet. En 9-årig aboriginsk föräldralös pojke lämnas hos nunnorna i ett avlägset kloster. Där krockar hans naturtro med den kolonialistiska kristna uppfostran.
 
Mark Kermode, Kermode and Mayo's Take: "Det är inte den film du tror att det kommer att bli. Den är mycket mer andlig än så."
 
John Nugent, Empire (3/5): "En ömsint, udda liten australiensisk fabel. Warwick Thorntons film har många tankar att bearbeta, och även om de inte alltid hänger ihop gör prestationerna från Blanchett och Reid att den förblir intressant."
 
Tim Robey, Daily Telegraph (2/5): "Den är polerad i sitt extremt genomtänkta filmande, men i slutändan orörlig, och det här är knappast den första filmen som stöttar upp sig själv med en lugnande musik som lyckas vara både vackert orkestrerad och på gränsen till sömnframkallande."
 
Guy Lodge, Variety: "Filmen är snårig men aldrig oengagerande och drar nytta av sin författare, regissör och filmfotografs extraordinära öga för ljus och plats, som går bortom daggstänkt bildspråk för att återta ett landskap från dess imponerande ockupanter."
 
Fast det är klart, så finns det de som älskar den hyfsat ohämmat också:
 
Stephen Romei, The Australian: ""The New Boy", skriven, regisserad och filmad av filmskaparen Warwick Thornton, som tillhör ursprungsbefolkningen, är ett mästerverk."
 
"The New Boy" har premiär på svenska biografer idag, den 29 mars.
 
| 29 mars 2024 13:00 |