Film

Skribent

MovieZine

2 februari 2024 | 14:30

Biopremiär! Idag släpps en av Nicolas Cages mest hyllade filmer: "Idén är fantastisk"

Trött på att Hollywood "bara släpper uppföljare och remakes"? Nu kan du se något riktigt originellt.
Man får både högt och lågt när Nicolas Cage står som affischnamn. En hel del lättglömda b-filmer har det blivit på senare år. Men nu verkar Cage ha hittat formen igen (eller en bättre agent?) för han dyker upp i allt mer sevärda rullar. Det tackar vi för!
 
En sådan var "Pig" (2021), en dramatisk roll som många kritiker kallade Oscarsvärdig. En annan var actionkomedin "The Unbearable Weight of Massive Talent" (2022) som lät Cage driva hejdlöst med sin image när han spelade en skruvad version av sig själv. Och under 2023 fortsatte han på sitt vinnande streak med satiriska, svarta komedin "Dream Scenario".
 
Idag släpps den minst sagt udda filmen äntligen på svenska biodukar.
 

Varför drömmer alla om samma snubbe?

 
I "Dream Scenario" spelar Cage en grå universitetsprofessor. En helt vanlig och ganska tråkig familjefar som plötsligt blir viral och världskänd över en natt.
 
Anledningen? Han har börjat dyka upp i folks drömmar. Både folk han känner och inte känner kan få nattlig påhälsning av Paul Matthews, som mest står där och lurar i bakgrunden. Men som med alla virala hits kommer snart en backlash, och Pauls plötsliga kändisskap blir till en mardröm.
 
Det är minst sagt ett märkligt scenario för en film - och ett drömscenario att leka med för en skådis som Cage, som får visa upp en annan sida av sig själv.
 

"En välkommet unik premiss"

 
Kritikerna har jublat ända sedan filmens premiär i Toronto förra hösten. När "Dream Scenario" visades på Stockholms filmfestival delade MovieZine ut starka betyget 4/5:
 
"Det är en välkommet unik premiss och handling (...) som doftar av Charlie Kaufman eller Yorgos Lanthimos. Det finns mycket att älska här. Idén är fantastisk. Fantasifull. Det är också en film som har någonting att säga" skriver Fredrik Adolvsson. Läs MovieZines recension här...
 
Även Aftonbladet landar på 4 plus: "Cage gör en av sitt livs bästa rollprestationer, och hans Paul är inte bara trist, han är också osympatisk, småaktig och har en grandios självbild. Att behöva se honom interagera med andra människor är plågsamt (....) Man har fruktansvärt roligt, men man står knappt ut."
 
Svenska Gamereactor sätter 8/10 i betyg och hyllar "en syrligt satirisk pärla med en storspelande Nicolas Cage".
 
 
På betygssajten Rotten Tomatoes landade kritikersnittet på 91% positiva omdömen. Det gör "Dream Scenario" till en av Nicolas Cages allra högst rankade filmer. Publikens snittbetyg ligger däremot något lägre på 68%. IMDb säger 7 av 10. 
 
Har du redan hunnit se "Dream Scenario"? Tyck till i kommentarerna nedan!
| 2 februari 2024 14:30 |