Film

Skribent

MovieZine

5 september 2023 | 00:00

Gå på bio för halva priset: Här är filmerna som ingår i Biopasset 2023-2024

Idag presenteras de tio filmer som ingår i den tredje säsongen med Biopasset. Se nytt från Ken Loach och Ridley Scott för halva priset.
Nu är det klart att två av höstens stora svenska filmer, "Tillsammans 99" och "Hammarskjöld", kommer att ingå i det svenska Biopassets nya säsong. Hyllade "Past Lives" inleder hösten och bland övriga filmer kan nämnas Ridley Scotts "Napoleon", Cornelisdokumentären "Somliga går med trasiga skor" och danska "Möte i Rom" med Rolf Lassgård.
 
Biopasset är en satsning från den svenska film- och biografbranschen för att öka biobesökandet. Intresset för nya säsongen är redan stort:
 
- Vi har redan sålt över 8000 Biopass för säsong tre vilket är mer än hela första året. Den här sommaren har visat att bion verkligen är tillbaka och att det finns något unikt i bioupplevelsen. Med Biopasset har man alltid något spännande att se fram emot, säger Per Erik Hotti, Styrelseordförande för Biopasset.
 
Filmerna som ingår i Biopasset säsong 3 är:
 
• Past Lives - september
• Tillsammans 99 - oktober
• Somliga går i trasiga skor - november
• Napoleon - november
• Hammarskjöld - december
• The Old Oak - januari 2024
• Zone of Interest - februari 2024
• May December - mars 2024
• Möte i Rom - april 2024
• The Pot au Feu - maj 2024
• Överraskningsfilm - juni/juli 2024
 
 

Danska varianten lockar 200 000 medlemmar

 
Det har sedan tidigare varit klart att "Hammarskjöld" med Mikael Persbrandt ingår i Biografklub Danmarks nya säsong och nu kan Svenska Biopasset avslöja att filmen som går upp på bio den 25 december kommer att ingå även här. Biografklub Danmark som funnits i 25 år och har drygt 200 000 medlemmar är föregångaren till svenska Biopasset och drar varje år storpublik till de medverkande filmerna vilket också är målsättningen för Biopasset.
 
Bonusfilm: "Barbie" ingår om du är snabb.
 

Biopasset - se 10 filmer för halva priset

 
Biopasset är en rikstäckande bioklubb där medlemmarna får se utvalda biofilmer till halva priset under ett år. Filmerna har nominerats av filmdistributörerna och har därefter valts ut av ett programråd av film- och branschkunniga experter för att skapa ett varierat program från Sverige, Europa och övriga världen. Själva Biopasset kostar 150 kronor.
 
När programmet för den tredje säsongen nu släpps är det en blandning av skratt och gråt, drama och spänning för alla bioälskare. Bonus: Biosuccén "Barbie" ingår också för de som köper Biopasset tidigt.
 
September: "Past Lives" (Celine Song)
Först ut är "Past Lives", en tidlös kärlekshistoria som älskas lika mycket av publiken som kritikerna. Två barndomsvänner från Sydkorea återser varandra som vuxna i New York; Nora bor där och är gift, medan Hae Sung inte hittat den rätta. Snart börjar båda fundera över de vägar deras liv tagit.
 
Oktober: "Tillsammans 99" (Lukas Moodysson)
Lukas Moodysson är tillbaka med karaktärerna från publiksuccén "Tillsammans". Moodysson har gjort några av de senaste decenniernas mest älskade och kritikerrosade filmer. Han återvänder nu, 20 år senare, till kollektivet; Göran, Lena, Lasse, Klasse och de andra. Under ett dygn återförenas de i skratt, tårar, olösta konflikter och nostalgi.
 
November: "Somliga går i trasiga skor" (Magnus Gertten)
Cornelis Vreeswijk tillhör svensk musiks allra största ikoner. Invandrarkillen från Holland blev folkkär när han moderniserade den svenska visan. Men framgångarna hade ett pris och hans stormiga privatliv hamnade ofta på löpsedlarna. Med hjälp av nyupptäckt arkivmaterial tecknas ett starkt porträtt av en komplex artist.
 
November: "Napoleon" (Ridley Scott)
"Napoleon", med Oscarbelönade Joaquin Phoenix i huvudrollen, är ett actionepos som beskriver den franska kejsaren uppgång och fall. Med storskaligt filmskapande, orkestrerad av den legendariske regissören Ridley Scott, skildras Bonapartes obevekliga resa till makten genom hans komplicerade förhållande till sin stora kärlek, Josephine.
 
December: "Hammarskjöld" (Per Fly)
Dag Hammarskjöld är en av de internationellt mest kända svenskarna i modern tid. 1961 har han ett år kvar som FN:s generalsekreterare, innan han kan dra sig tillbaka. Men det kalla kriget rasar för fullt och brännpunkten ligger i Kongo. Filmen beskrivs som en intensiv, spännande och rörande berättelse, som för oss lite närmare den lika elegante som beslutsamme svenske diplomaten.
 
Januari: "The Old Oak" (Ken Loach)
Puben The Old Oak kämpar för sin överlevnad i en alltmer avfolkad nordengelsk gruvby. När ett antal syriska flyktingar kommer till samhället blir stämningen laddad i byn. Men pubägaren TJ Bannatyne hittar vänner bland flyktingarna och börjar snart se möjligheter snarare än hot. Ken Loach är en av de stora brittiska regissörerna, vars känslostarka filmer handlar om människans kamp i vardagen.
 
Februari: "Zone of Interest" (Jonathan Glazer)
Vinnaren av Grand Prix i Cannes 2023 är en film om ett till synes banalt liv i skuggan av den absoluta ondskan. Kommendanten i Auschwitz, Rudolf Höss, och hans fru Hedwig, strävar efter att bygga ett drömliv för sin familj i ett hus och en trädgård bredvid lägret.
 
Mars: "May December" (Todd Haynes)
Två starka kvinnor, spelade av Julianne Moore och Natalie Portman, drabbar samman i det här underhållande och eleganta dramat signerat Todd Haynes. 20 år efter att ett pars romans blivit ett hett ämne i skvallerpressen, besöks de av en skådespelerska som gör research för en film om deras skandalösa förflutna.
 
April: "Möte i Rom" (Niclas Bendixen)
En romantisk dramakomedi där Rolf Lassgård spelar Johannes, vars oväntade möte i Rom med det danska paret Gerda och Kristoffer får oanade konsekvenser. Gerda och Johannes har ett förflutet som Kristoffer inte känner till - frågan är om den gnistan finns kvar? "Möte i Rom" är en livsbejakande kärlekshistoria om att gå på upptäcksfärd och återfinna både sig själv och varandra.
 
Maj: "The Pot au Feu" (Anh Hung Tran)
Det sägs att vägen till mannens hjärta går genom magen. Den här franska pärlan om mat och kärlek, med Juliette Binoche i huvudrollen, vänder på rollerna. Året är 1885. Den makalösa kocken Eugenie (Binoche) har arbetat för den berömda gourmeten Dodin i 20 år. Med tiden förvandlas deras relation till en romans som ger upphov till alltmer enastående rätter, den ena läckrare än den andra.
 
Bonusfilm sommaren 2024
Precis som sommarens "Barbie" kommer en bonusfilm att erbjudas nästa sommar. Vilken exakt det är, avslöjas senare.
| 5 september 2023 00:00 |