Film

Skribent

MovieZine

7 februari 2017 | 10:23

R.I.P. Biograf Park: 1941-2017

SF Bio stänger dörrarna till en av Stockholms äldsta singelbiografer i höst. "Publiken väljer idag våra mer moderna biografer."
Biografen Park på Sturegatan i Stockholm stängs den 30 september 2017 och lokalen övergår till annan verksamhet. Orsaken är aviserade hyreshöjningar samt ett stort renoveringsbehov och ökade kostnader, skriver SF Bio i ett pressmeddelande.

- Biografen Park har med åren förlorat sin dragningskraft på publiken, säger Maria Skoglund, VD på SF Bio. Foajén är för liten för att fungera vid uthyrning till evenemang och biografen saknar nödvändig tillgänglighetsanpassning i form av hissar och dylikt. Dessutom så väljer publiken i dag våra moderna biografer och Filmstäder och våra nya biografkoncept är ett allt mer attraktivt alternativ.De så kallade singelbiografernas öde har sedan länge varit beseglat. Det är idag i princip omöjligt att driva en biograf med flera hundra platser och bara en duk. Personalkostnader och hyreskostnaderna i city ökar och därmed kravet på beläggning. Genom att flytta runt filmer på en Filmstad med varierande salongsstorlek kan man få verksamheten att fungera utan kravet att varje enskild film måste dra en stor publik.

- Naturligtvis är det tråkigt att behöva stänga Park, fortsätter Maria Skoglund. Men vi utvecklar hellre nya moderna anläggningar än att hålla omoderna biografer vid liv. Dessutom ökar våra kostnader efter momshöjningen och någonstans måste vi prioritera om vi vill undvika att ta ut höjningen på biljettpriset.

Biograf Park har varit i drift sedan 1941.

Efter avvecklingen av Park kommer SF Bios enda kvarvarande singelbiograf i Stockholm att vara 96 år gamla Skandia på Drottninggatan. Den kommer SF Bio att långsiktigt driva vidare då det finns ett stort värde i att bevara denna världsberömda biograf.
| 7 februari 2017 10:23 |