BIOTIPS

Skribent

Alexander Kardelo

5 november 2022 | 18:00

6 biofilmer du inte vill missa i november 2022

Biomånaden november bjuder på kvinnliga krigare, Disney-äventyr och mörk satir.
Marvels "Black Panther" får uppföljare, Timothée Chalamet blir kannibal i en omtalad romantisk thriller och Disney tar med oss på ännu ett spektakulärt äventyr. Det här är några av höjdpunkterna på bio i november, en månad som även bjuder på Tarik Salehs "Boy from Heaven" och metoo-dramat "She Said" - kolla in samtliga premiärdatum här...
 
Flera av filmerna på listan - som ”Bones and All” och ”The Woman King” - kommer att få sin smygpremiär redan under Stockholms filmfestival med start den 9 november.
 
 

Black Panther: Wakanda Forever - 9 november

 
Marvels senaste actionfilm lär bli månadens största publikdragare. Wakanda har förlorat sin kung. Nya hot står för dörren. Vem ska ta över manteln? Uppföljaren till ”Black Panther” får tackla den svåra uppgiften att fortsätta på historien utan sin huvudperson. Sorgen och saknaden efter såväl Chadwick Boseman som kung T’Challa präglar filmen, som låter Wakandas kvinnor kliva fram i rampljuset. Hans syster Shuri (Letitia Wright) får ta på sig diplomathatten när en mäktig undervattensnation hotar med krig. Här får vi möta både skurken Namor (Tenoch Huerta) och den nya unga hjälten Riri (Dominique Williams) aka Ironheart.
 
 

The Menu - 18 november

 
En kulinarisk thriller som gör slarvsylta av foodie-trenden. Ralph Fiennes spelar den stränge stjärnkocken som bjuder in en handplockad skara gäster till en exklusiv middag på en avlägsen ö. Det är så alla bra rysare börjar, och snart förvandlas kvällen något betydligt mer dramatiskt än väntat. Skön satir marineras ihop med knivskarp spänning. Anya Taylor-Joy och Nicholas Hoult spelar två hungriga gäster som snart tappar aptiten. Och ju mindre du vet på förhand, desto smarrigare blir filmupplevelsen!
 
 

Speak No Evil - 18 november

 
Omtalad dansk rysare som fått amerikansk publik att twittra ”vad i helvete är det för fel på européer?” Häng med när en familj från Danmark åker på besök till en familj i Holland och upptäcker skrämmande hemligheter. Den 18 november verkar alltså bli en ruggigt härlig biodag för dig som älskar en grym thriller.
 
 

Bones and All - 25 november

 
Kannibal-romantik av regissören till ”Call Me By Your Name” (och kom inte med några dåliga Armie Hammer-skämt nu, vi har hört dem alla.) Timothée Chalamet får visa nya sidor av sig själv som ena delen i ett ungt kärlekspar som, ja, har en udda smak för människokött.
 
 

En annorlunda värld - 25 november

 
Årets animerade äventyr från Disney har Jake Gyllenhaal som rösten till en upptäcktsresande. Studion berättar att vi ska få se ”den legendariska familjen Clade som tillhör en släkt av upptäckare. Tillsammans med sitt team ger de sig av på en resa bortom tid och rum till en plats fylld med oändliga mysterier.” Av regissörerna bakom ”Big Hero 6” och ”Raya och den sista draken”.
 
 

The Woman King - 25 november

 
Historisk krigsaction. I Afrika på 1820-talet besöker vi en nation där kungens livvakter består av orädda kvinnor. Med Viola Davis i spetsen får den sammansvetsade gruppen av krigare utmana ett hot mot nationen och kungen (John Boyega). En häftig, storslagen och våldsam äventyrsfilm baserad på sanna händelser. Marvelfans, se hit: det här är den verkliga inspirationen bakom Dora Milaje i ”Black Panther”.
 
Vilka ser ni mest fram emot? Kommentera nedan.
| 5 november 2022 18:00 |