PODCAST

Skribent

Jonna Vanhatalo

21 december 2022 | 13:00

Bioaktuella Crazy Pictures tar oss tillbaka till hur allting startade

Två femtedelar av Norrköpings filmkollektiv Crazy Pictures berättar om vägen fram till deras första långfilm och vidare!
Filmkollektivet Crazy Pictures föddes som en motreaktion mot det individualiserade sättet att se på filmskapande. Att göra film handlar om samarbete och gemensamma ansträngningar. "Framför allt sättet som VI gör film på", säger Viktor Danell och Hannes Krantz i senaste avsnittet av podden ”Vägen till första filmen och serien”. 
 
De unga men numera rutinerade filmskaparna betonar att alla verkligen är en del av allt, även om såklart vissa har bättre koll på det ena, och andra på annat.  
 
- Vi försöker fortfarande eftersträva känslan vi hade när vi gjorde film var små. Ett gäng kompisar som går ut och gör film liksom.
 
Den känslan smittar också av sig, inte bra på skapandet, utan även på upplevelsen för oss i publiken. Skaparglädjen och kärleken till film som konst- och underhållningsform kunde redan ses i Crazy Pictures tidiga kortfilmer, som tack vare Youtube nådde ut till en hyfsat bred publik. ”Nakenlekar” var gruppens första virala kortfilm. Samtidigt var ändå siktet hela tiden inställt på att göra en långfilm. Viktor och Hannes berättar:
 
- Våra kortfilmer skapades i ren frustration! Vi sket lite i vad folk skulle tycka om dem eftersom vi mest bara ville göra en långfilm. 
 

Bara det bästa är gott nog

 
Känslan att kunna göra det själv, att kunna göra det bättre än andra, är något som framförallt Viktor har som sin drivkraft. 
 
- Jag tillåter mig att bli ett sånt minster, säger han med ett skratt, och tillägger att det ju inte är så konstigt egentligen, då man ”måste tro på sig själv och älska det man gör, om man ska palla göra detta”.
 
För det är slitsamt, och det är en kamp. En åtta år lång kamp, när det kommer till ”Den blomstertid nu kommer”. På frågan om de inte hade kunnat göra det enklare, så är det enkla svaret nej. 
 
- Vi är alldeles för kompromisslösa, så något enklare alternativ har aldrig funnits. Olika varianter på filmen fanns ja, men inget av dem var enklare.
 

"Svenska Filminstitutet gav oss nej på nej på nej…"

 
Men vad gör man när man har en kanonbra idé, en plan, och ett kollektiv med både kunskap och lust, och dessutom en hållbar pilotfilm, men ändå inte får något stöd eller några pengar att förverkliga drömprojektet?
 
Efter alla nej hade de unga killarna från Norrköping inget annat val än att vända sig till dem, som förhoppningsvis skulle se filmen när den väl blev färdig - publiken. En kickstarterkampanj startades och på mindre än ett dygn hade första målet på 300 000 kr nåtts! Svenska folket sa sitt, och de ville utan tvekan se en svensk katastroffilm och de var redo att betala för det.
 
Efter framgångarna med kampanjen kunde inte heller längre filmbranschen blunda för vad publiken tydligen vill ha. Då lossnade det lite. Norrköpings filmfond var först ut att backa det som kom att bli ”Den blomstertid nu kommer”, den första svenska katastroffilmen. 
 
Även Josef Fares hade ett finger med i spelet. Han ringde några samtal, bland annat till SF studios och efter det förändrades en hel del.
 
- Vi har mycket att tacka Josef Fares för! Inte minst för all inspiration, säger Viktor och Hannes, och fortsätter: -Vi visade honom en tidig version av filmen och han tog det vi hade och klippte om och gav oss tips, och det var guld värt. Så det finns faktiskt en Josef Fares-cut! 
 
Detta och mycket mer i de två första podavsnitten av årets galnaste julspecial! Lyssna på podcasten här...
 
Crazy Pictures är just nu bioaktuella med ”Ufo Sweden” med Sverigepremiär på juldagen. Mer om den i nästa avsnitt.
| 21 december 2022 13:00 |