Film

Skribent

MovieZine

13 augusti 2023 | 16:00

Årets största danska biofilm klar för svensk premiär

Oscarsbelönade Bille August regisserar det historiska kärleksdramat "Kyssen" - på bio i september.
Med sin nya film "Kyssen" är Danmarks främste regissör, Bille August, tillbaka med en ny publik- och kritikersuccé att lägga till sitt imponerande CV.
 
Han har tidigare gjort filmer som Oscarbelönade ”Pelle Erövraren”, Selma Lagerlöf-filmatiseringen ”Jerusalem”, de internationella storfilmerna ”Andarnas hus” och ”Les Misérables” samt ”En sång för Martin” med Sven Wollter.
 
Nya filmen "Kyssen" hade premiär tidigare i år i Danmark och har redan lockat 225 000 biobesökare, mer än någon annan inhemsk film. Och nu är det klart för svensk biopremiär för en kärleksfilm som utlovar ett moraliskt dilemma av mest dramatiska sort.
 
Huvudrollerna görs av Esben Smed (”Ser du månen, Daniel”) som Anton och Clara Rosager (”Journal 64”, ”1899”) som Edith. Vi får också svensk representation i David Dencik som familjen Løvenskjolds doktor.
 
 

Det här handlar "Kyssen" om

 
Danmark, 1913, strax före första världskriget. Anton Abildgaard är en nobel och plikttrogen ung man vars högsta prioritet är att slutföra sin officersutbildning inom kavalleriet med heder och ära.
 
En afton blir han inviterad på bal till baron Løvenskjolds praktfulla herrgård. Intet ont anande bjuder han upp baronens vackra dotter Edith till dans, men eftersom hon är lam i båda benen sedan en ridolycka försätter han henne i en högst pinsam situation. Plågad av skuldkänslor återvänder Anton till herrgården nästa dag och blir snart en ofta förekommande gäst hos familjen. Edith förälskar sig i den charmante kadetten och allt hade varit väl om det inte varit för att Antons känslor för henne enbart handlar om vänskap och medlidande.
 
Oförmögen att vara ärlig inför den kärlekslängtande Edith snärjer Anton in sig i ett nät spunnet av allt värre lögner och löften som snabbt närmar sig en rent livsfarlig nivå.
 
 
"Kyssen" får svensk biopremiär 29 september.
| 13 augusti 2023 16:00 |