Film

Skribent

MovieZine

31 augusti 2021 | 13:30

Danmarks drottning jobbar åt Netflix

Bille August tar hälp av drottning Margrethe II inför nya filmen "Ehrengard", baserad på ett av Karen Blixens sista verk.
Bille Augusts fascination med Karen Blixen fortsätter. Filmskaparen, som bara nyligen släppte dramat "Pakten" om den danska författarens relation med den yngre poeten Thorkild Bjørnvig, är redo att filmatisera Blixens sista verk - "Ehrengard".

Det danskspråkiga kostymdramat blir en Netflix-produktion där självaste drottning Margrethe II står för scenografin.

- Att "Ehrengard" blir en Netflix-film är en stor möjlighet och jag ser verkligen fram emot att introducera den här fascinerande berättelsen om förförelse och begär för en global publik, kommenterar Bille August i ett pressmeddelande.

- Drottningen har skapat de mest fantastiska decoupage för just detta och de kommer att vara det dominerande inslaget i filmens övergripande scenografiska uttryck. ’Fantastiskt’ (i dess mest bokstavliga mening) är vår utgångspunkt för filmen; vi vill använda humor och elegans för att skapa ett sorglöst, burleskt, sagolikt och autonomt visuellt universum.
 

Om "Ehrengard"

 
Filmen är baserad på ett av den danska författaren Karen Blixens (1885-1962) sista verk.

I det fiktiva kungadömet Babenhausen anlitas den unga, självutnämnda kärleksexperten, Cazotte, av den sluga storhertiginnan för att hjälpa henne få en arvinge. Under tiden som de söker efter en passande framtida prinsessa, lär Cazotte ut förförelsens och kärlekens konst till den timide och introverte kronprinsen. Deras planer går i baklås när en arvinge föds utanför äktenskapet och den kungliga familjen tvingas söka skydd i slottet Rosenbad. Samtidigt som rivalerna inom kungafamiljen är nära att avslöja deras komplott, blir Cazotte själv förälskad i brudtärnan Ehrengard och lär sig gradvis att han faktiskt inte alls är någon expert på kärlek.

"Ehrengard" har global premiär på Netflix 2023.
| 31 augusti 2021 13:30 |