Film

Skribent

Alexander Kardelo

30 januari 2022 | 08:15

Benedict Cumberbatch ångrar sin roll i ”Zoolander 2”

"Rollen borde ha spelats av en transskådespelare."
Skådespelaren Benedict Cumberbatch har haft ett ytterst bra år med roller i biosuccén ”Spider-Man: No Way Home” och i Oscarsfavoriten ”The Power of the Dog”.

Men när han ser tillbaka på sin karriär finns det en roll som han ångrar att han tog. I Ben Stillers komedi ”Zoolander 2” från 2016 gör Cumberbatch ett gästspel som världens främsta supermodell - androgyna och ickebinära All, som de före detta modellerna Derek och Hansel driver med.

Det är en roll som väckte stark kritik redan när trailern släpptes, då den kallades för ”en tecknad karikatyr av en transperson”.
 
 
I en ny intervju med Penelope Cruz i Variety förklarar skådespelaren hur han ser på kritiken idag:

- Rollen väckte en hel del debatt, och nu förstår jag varför. Idag skulle min roll inte spelas av någon annan än en transskådespelare. Men på den tiden tänkte jag inte nödvändigtvis i de banorna. Filmen handlade mer om två dinosaurier, två heteronormativa klyschor som inte förstod den nya mångfaldsvärlden.

- Men det gick lite snett. Men det var härligt att jobba med dig och med Ben (Stiller) och Owen (Wilson), säger Cumberbatch.

- Du gjorde en rolig roll, svarar Penelope Cruz.
 
 
Skådespelarens kommentarer påminner om vad Eddie Redmayne nyligen har sagt om sin transroll i ”The Danish Girl”.

”Zoolander 2” sågades av kritiker och floppade på bio, men det verkar ha gått rätt bra för Cumberbatch ändå. Just nu hyllas han för queera westerndramat ”The Power of the Dog” av Jane Campion, och härnäst väntar Marvels ”Doctor Strange in the Multiverse of Madness”.
| 30 januari 2022 08:15 |