Film

Skribent

Alexander Kardelo

22 november 2021 | 08:30

Eddie Redmayne ångrar sin medverkan i ”The Danish Girl”

”Det var ett misstag”, säger han om transrollen som gav en Oscarsnominering.
Skådespelaren Eddie Redmayne spelade transkvinna i dramabiografin ”The Danish Girl” från 2015. Med rollen kom både hyllningar men också en del kritik, och enligt skådespelaren skulle han inte göra om det idag:

- Jag gjorde filmen med de bästa intentioner, men jag tycker det var ett misstag, säger han till brittiska Times. Frustrationen kring castingval kommer av att så många människor aldrig får chansen. Spelplanen måste jämnas ut, annars kommer dessa debatter bara att fortsätta.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Rollen som Lili Elbe, den danska konstnären som var den första i världen att genomgå en könskorrigering, gav honom en Oscarsnominering. Kort efter en Oscarsvinst för "The Theory of Everything" hjälpte Redmaynes stjärnstatus antagligen filmen att överhuvudtaget bli gjord. Samtidigt menar många kritiska röster att transroller bör spelas av transpersoner.
 
LÄS RECENSIONEN: "Skinande vackert om transpionjär"

Redmaynes motspelerska Alicia Vikander har tidigare sagt i intervjuer att även om han gjorde ”ett underbart jobb” i rollen så förstår hon kritiken:

- Vi måste få till en förändring och se till att transmän och transkvinnor får in en fot och får jobb.
 
 
"The Danish Girl" i Tom Hoopers regi gav Alicia Vikander en Oscar för Bästa kvinnliga biroll, och fick ytterligare tre nomineringar.
| 22 november 2021 08:30 |